Au lăsat în urmă război, situaţii conflictuale sau o cruntă sărăcie în care abia puteau supravieţui. Solicitanţii de azil cazaţi la Centrul de la Giurgiu se simt bine în România şi speră să îşi poată reface viaţa aici. Până atunci primesc tot sprijinul din partea personalului de specialitate care le analizează cererile şi le dau un verdict, personal de specialitate coordonat de către directorul Ioan Puhace. La Giurgiu, 20 de străini beneficiază de cazare şi de toate condiţiile unui trai decent, pe perioada procedurii administrative, dar şi ulterior, dacă decizia ajunge în instanţă, cât şi de un personal calificat care le analizează cererile şi le dă un răspuns.
Aceştia se află află în prezent în Centrul Regional de Cazare şi Proceduri pentru Solicitanţii de Azil Giurgiu, şi aşteaptă o şansă la o viaţă nouă după ce au lăsat totul în urmă, în ţările de origine.
Centrul Regional de Cazare şi Proceduri pentru Solicitanţii de Azil Giurgiu funcţionează din luna noiembrie a anului trecut. Pe parcursul anului trecut, au fost cazaţi 66 de solicitanţi, bărbaţi cu vârsta cuprinsă între 18 şi 56 de ani , cei mai mulţi din nordul Africii şi Asia, din ţări precum Maroc, Algeria, Tunisa, Afganistan şi Irak.
În urma procedurilor de azil, persoanele în cauză pot obţine statutul de refugiat şi, după cel puţin 5 ani, pot solicita cetăţenie română. Capacitatea centrului de la Giurgiu, similar cu alte cinci centre deschise din ţară, este de 100 de locuri şi se află în plin proces de modernizare cu surse proprii sau cu fonduri europene, fiind derulat în acest sens un proiect european cu o valoare de 93.000 de euro.