Actualitate

Sărbătoare specială, de Bobotează, la Putineiu

PUTINEIU

Marea sărbătoare a Bobotezei a fost marcată peste tot în Giurgiu, însă la Putineiu, Boboteaza are un farmec aparte. Asta pentru că slujba religioasă nu este singurul moment al zilei, iar caii sunt şi ei botezaţi, deopotrivă cu oamenii.

Oamenii din Putineiu s-au strâns în centrul satului, unde preotul comunei a oficiat slujba de Bobotează. Apele sfinţite, dar şi paiele despre care se spune că aduc belşug în gospodărie şi sănătate animalelor de pe bătătură au fost la loc de cinste.

PUTINEIU2

În timp ce sătenii asistau pioşi la slujbă, patru cai frumoşi şi stăpânii lor aşteptau cuminţi botezul. Un obicei străvechi, respectat cu sfinţenie la Putineiu, obicei cunoscut de toată lumea în comună.

PUTINEIU3

La finalul slujbei, oameni şi cai, deopotrivă, au primit botezul preotului. Şi apoi a început cea de-a doua parte a zilei de Bobotează, o zi cu adevărat specială pentru sătenii din Putineiu. După ce au luat apă sfinţită şi busuioc, sătenii au trecut strada la spectacol. Un spectacol în toată regula, cu lăutari care au încălzit atmosfera de sărbătoare.

Şi pentru că afară era destul de frig, vinul fiert i-a ajutat pe săteni să se dezmorţească şi să prindă curaj pentru a ieşi la joc. La început, nu au fost prea mulţi curajoşi, iar gheaţa a fost spartă de un bătrân dornic de joc.

PUTINEIU1

Pe margine, oamenii se declarau încântaţi de sărbătoarea din comuna lor şi mulţumiţi că tradiţia se păstrează an de an. Încet, încet, vinul fiert şi-a făcut efectul, oamenii s-au încălzit, s-au dezmorţit şi s-au prins în horă, invitaţi de primarul Gheorghe Breazu, iar Boboteaza a fost, din nou, o sărbătoare frumoasă pentru sătenii din Putineiu.

PUTINEIU
 

Print Friendly, PDF & Email

Știri asemănătoare

Lasă un comentariu

*Folosind acest formular ești de acord cu politica noastră de confidențialitate!