Actualitate Politic

SONDAJ CSOP. Liberalii, favoriţi la parlamentare, PSD, în picaj. Câtă încredere au românii în Preşedinţie

5487294-mediafax-foto-ana-poenariu (1)Liberalii ar fi marii câştigători ai alegerilor parlamentare, potrivit unui sondaj realizat de CSOP, la comanda PNL, partid care a urcat în preferinţele românilor până la 47%, în luna decembrie. Mai mult, acelaşi sondaj arată şi faptul că încrederea în instituţia Preşedinţiei a crescut în luna noiembrie, de la 12% la 41%.

Aproape jumătate dintre cei care susţin că vor merge la vot sau au în intenţie acest lucru ar vota cu PNL, fiind vorba despre un procent de 47% dintre respondenţii care s-au arătat interesaţi de alegerile parlamentare, potrivit unui studiu realizat de CSOP, la comanda PNL, în decembrie.
La acelaşi scrutin, alianţa formată din PSD, PC şi UNPR ar câştiga doar 34% din voturi.
1 csop2De altfel, sondajul prezintă şi evoluţia intenţiei de vot pentru alegerile parlamentare a partidelor din România în ultimele şase luni. În timp ce liberalii au înregistrat o scădere, de la 33% în iulie la 20% în septembrie, în ultimele trei luni ale anului cota lor a crescut de aproape două ori şi jumătate, ajungând, în decembrie, la 47%. În acelaşi timp, PSD s-a menţinut timp de trei luni, iulie-august-septembrie, la 40%, din octombire au început să scadă treptat, având în noiembrie 32%. Cu toate acestea, social-democraţii au crescut din nou în opţiunea de vot a românilor în luna decembrie, când beneficiau de 34% încredere.
2 csop
Întrebaţi de opţiunea politică, 29% dintre respondenţi au spus că simpatizează PNL, doar 19% PSD, în timp ce 27% au răspuns că nu s-au hotărât. O altă creştere spectaculoasă în ce priveşte încrederea românilor în instituţii se poate observa la Preşedinţie. Dacă în iulie-septembrie, nivel de încredere era de aproximativ 11%, în noiembrie a ajuns la 41%. În decembrie însă, acest procent a scăzut din nou, până la 36%. Armata rămâne instituţia în care românii au cea mai multă încredere, 66%, în timp ce Biserica se menţine pe locul doi, cu 63%. La polul opus, românii au cea mai puţină încredere în Parlament, doar 12 la sută.
3 csop3
Pe de altă parte, se observă şi o creştere a optimismului în rândul românilor, în ce priveşte direcţia în care se îndreaptă ţara. De la 18% în octombrie, cei care spun că România merge în direcţia bună au ajuns la 41% în noiembrie. Sondajul CSOP a fost realizat pe un eşantion de 1.044 persoane de peste 18 ani, pe baza unui chestionar standardizat, faţă în faţă, la domiciliul persoanelor intervievate, în perioada 13 – 18 decembrie 2014 şi are o marjă de eroare de +/- 3,1% cu o probabilitate de 0,95.
 

Print Friendly, PDF & Email

Știri asemănătoare

Lasă un comentariu

*Folosind acest formular ești de acord cu politica noastră de confidențialitate!