Pe 25 noiembrie, la Giurgiu ar trebui să fie jucată o piesă ce umple, întotdeauna, sălile de teatru din Capitală. Este vorba despre “Victoria şi Sirena”, cu o distribuţie de excepţie, onorantă pentru mica noastră urbe: Virgil şi Valeria Ogăşanu şi Diana Lupescu.
Numai că, până în acest moment, şi mai sunt doar câteva zile până la eveniment, au fost vândute doar 30 de bilete pentru un spectacol destinat sălii mari a Teatrului “Tudor Vianu”, unde sunt peste 400 de locuri.
Este dureros, a spus directorul Mircea M.Ionescu, în conferinţa de presă de marţi, 19 noiembrie.
“Este dureros, dar şi periculos, pentru că, dacă nu se va juca această piesă, cum vestea rea circulă mai repede decât cea bună, ne vor ocoli alţi mari actori”, a precizat el.
Pornind de la acest caz, Mircea M. Ionescu a ajuns şi la articolul din Informaţia de Giurgiu, publicat în acest weekend, şi având ca titlu: Cum îi chemăm la teatru, la muzeu, la bibliotecă – până să-i pierdem pe toţi?
(https://informatiadegiurgiu.ro/atitudine-cum-ii-chemam-la-teatru-la-muzeu-la-biblioteca-pana-sa-i-pierdem-pe-toti/)
„Este un strigăt, un SOS pe care îl trage piesa giurgiuveană şi mă bucură acest lucru. Cultura, nu doar în Giurgiu, dar mai ales la Giurgiu, se află la pământ. De fapt „Sub pământ” SRL, iar de vină sunt şi cei din interiorul fenomenului. De aceea, trebuie făcut mai mult!”, a spus Mircea M. Ionescu.
Legat de aspectul din articol privind obţinerea de sponsorizări pentru diverse evenimente, directorului teatrului giurgiuvean a precizat că a devenit un lucru foarte greu, aproape imposibil. A specificat că a încercat la mulţi „oameni cu bani”, fără succes de cele mai multe ori, unii oameni cu bani care nici măcar la teatru nu au venit, invitaţi fiind… pe gratis.
În ceea ce priveşte paragraful referitor la aşteptarea de ajutor din partea autorităţilor, Mircea M. Ionescu a precizat: „Eu nu mai aştept de mult, pentru că, dacă aş aştepta, ar însemna să nu ajungem la Galaţi sau la Piteşti, la mari festivaluri. La ora actuală, eu nu am nici măcar un bon de benzină, dar nu cedez pentru că ne batem. Trebuie să te baţi, asta e soarta, ţi-ai ales un domeniu de activitate şi lupţi, aşa cum se întâmplă şi în presă”.
SOS şi către Inspectoratul Şcolar
Spunând că trebuie să se ajute pe sine şi unii pe alţii în primul rând cei din fenomenul cultural, directorul Teatrului „Tudor Vianu” a făcut, însă, şi un apel către Inspectoratul Şcolar Judeţean pentru o atitudine mult mai creativă, mai responsabilă faţă de cultură.
Referitor la tinerii aşteptaţi la teatru, Mircea M. Ionescu a reamintit aprecierea sa faţă de ei, de altfel, le-a şi dedicat două piese, dar a dat şi un exemplu deloc plăcut, acela al unui recent bal al bobocilor. Atunci, unii dintre tinerii participanţi au distrus mobilier din teatru sau au fumat în locuri interzise. „Generaţia aceasta chiar nu se poate educa puţin din interior? Majoritatea sunt copii foarte buni, civilizaţi, cu bun simţ, dar sunt 2-3 care strică, iar ceilalţi nu-i pot stăpâni”, a mai spus Ionescu.
Tot el a precizat că Giurgiu are potenţial cultural, are oameni de cultură de mare valoare, numai că sunt izolaţi.
Mircea M. Ionescu a revenit la ideea privind imposibilitatea ca un manager al unei instituţii de cultură să îşi mai permită să aştepte cuminte să fie ajutat, dar a spus cu amărăciune că, din păcate, „oamenii cu bani văd altceva, pentru ei cultura ar putea fi un mijloc de beneficiu imediat, ori dacă nu te gândeşti la beneficiul unei generaţii care să crească şi altfel, suntem pierduţi. Dar eu refuz să cred că suntem pierduţi!”, a conchis directorul Teatrului „Tudor Vianu” Giurgiu.
Ne bucură nespus reacţia domnului Mircea M. Ionescu la articolul respectiv şi îi mulţumim pentru aprecierile făcute în cadrul conferinţei de presă. De asemenea, relansăm ideea unui sprijin necondiţionat pentru promovarea tuturor activităţilor din cadrul Teatrului, dar şi a celor ale Muzeului şi Bibliotecii din Giurgiu.
Cătălina Sfetcu