Actualitate La zi

SPECIAL: Inventatorul renumitului „rucsac zburător”, de vorbă cu giurgiuvenii

_DSC0232A împlinit, pe 22 februarie, 81 de ani şi, deşi cele mai multe dintre invenţiile sale au rămas mai cu seamă „piese de admirat” în Muzeul Tehnic din Capitală, este pur şi simplu încântat pentru că le-a făcut. „Mă culc seara cu o idee şi mă trezesc cu o soluţie. De unde vine inspiraţia? De sus, nu ştiu exact de unde, nimeni nu ştie!”, a spus, printre multe altele, luni, 3 martie, la Giurgiu, renumitul inventator român Virgilius Justin Capră.
El a ajuns să ne onoreze cu prezenţa la invitaţia celor de la Oficiul de Stat pentru Invenţii şi Mărci(OSIM), prin intermediul directorului general, giurgiuveanul Ionel Muscalu. Acţiunea, una de omagiere a celor 81 de ani de la venirea sa pe lume, a fost găzduită de Cafeneaua Artiştilor din incinta Teatrului „Tudor Vianu”, şi au mers acolo personalităţi giurgiuvene, dar şi oameni simpli, cât mai ales elevi curioşi să afle câteva dintre secretele lui Justin Capră. I-au fost, de asemenea, alături prieteni şi specialişti de la OSIM, cât şi un alt inventator, ucenicul său, Marian Velcea._DSC0228
„Este un inventator pur, scormoneşte continuu, e debordant, deşi are o vârstă biologică înaintată, cea intelectuală este mult mai… tânără decât aceea a unora mai tineri decât el. Cred că domnul Justin Capră este, poate, cel mai scormonitor dintre toţi inventatorii români”, a spus despre el directorul general adjunct al OSIM, Alexandru Cristian Ştrenc.
Principalul „vinovat” de întâlnirea omagială de la Giurgiu, Ionel Muscalu a specificat că acţiunea este menită să-i celebreze geniul şi, de asemenea, să promoveze în rândul tinerilor ceea ce a realizat Capră._DSC0239
Vorbind despre inventator ca despre un „magician” al copilăriei sale, Marian Velcea a spus că îşi doreşte ca tinerii noştri să realizeze ce potenţial creator au şi să-l şi folosească. Aceasta, cu atât mai mult cu cât românii sunt consideraţi ca fiind al 2-lea popor, la nivel mondial, într-un top al creativităţii.
Cu un discurs inegalabil, complex, în care a atins cele mai importante segmente: de la religie, istorie, lingvistică, politică, social- aşa s-a prezentat venerabilul inventator în faţa publicului giurgiuvean, primind, evident, nu doar aplauze, ci şi un loc în memoria fiecărui participant la eveniment. „Am vorbit despre toate, mai puţin despre tehnică. Inginerul adevărat trebuie să aibă un minim de cultură generală, trebuie să cunoască istoria tuturor popoarelor pentru a o înţelege pe a sa, iar inginerul adevărat trebuie nu să vorbească despre tehnică, ci să o facă. Un bărbat adevărat găseşte întotdeauna soluţii, nu scuze, scuzele sunt pentru babe”, a spus Justin Capră, subliniind, totodată, şi ideea că oamenii nu pot cunoaşte vreodată totul, adevărul absolut. „Adevărul absolut nu există. Oamenii nu pot gândi multidimensional. Să nu fiţi naivi să vă imaginaţi că veţi putea afla totul, mai bine bucuraţi-vă de această lume aşa cum este ea. Şi faceţi ceva, nu vă plângeţi că nu fac alţii”, a mai spus inventatorul._DSC0230
Mai mult din discursul său veţi putea urmări, luni seară, 3 martie, la Valahia TV(www.valahiatv.ro, secţiunea LIVE) , în cadrul emisiunilor informative.
*Justin Capră a realizat, în 1956, rucsacul zburător, aparat pentru zbor individual si a fost arestat, banuit ca l-a facut pentru a fugi din tara. Inventia a fost brevetata de americani dupa 3 ani si jumatate, in Romania nefiind niciodata inclusa in productia de serie.
In 1968 realiza o aerodina cu decolare si aterizare verticala, in perioada 1966-1968, construia un aparat de zbor individual cu azot lichid, un automobil cu caroseria fluida.  Au urmat elicopter fara elice, fara aripi si fara jet, apreciat de Henri Coanda si care l-au adus pe Justin Capra in elita marilor inventatori ai lumii.
A realizat automobile miniaturale ca cele din seria Soleta. Prima a fost Soleta F, cea mai mica masina din lume, cu un consum redus de benzina.  A construit masini nepoluante fara volan si fara pedalier, cu comenzi facute de la un buton de pe carcasa fotoliului ca Sarmis EM 4K, cu masa de 140 kg si acumulatorii de 180 kg, care atinge pe drum drept viteza de 60 km/h.
Apoi a construit mai multe prototipuri de masini si motorete, alimentate de acumulatori, preocupandu-se in special de cresterea randamentului si scaderea greutatii. Printre cele mai recente realizari ale neobositului inventator: Oblio 3C, lansat la a XI-a editie a Targului Inventika si Troty, un triciclu pliabil echipat cu motor electric integrat in butucul rotii de directie. (sursa http://biografii.famouswhy.ro/ )
Cătălina Sfetcu
 

Știri asemănătoare

Lasă un comentariu

*Folosind acest formular ești de acord cu politica noastră de confidențialitate!