Actualitate

Toaletare sau masacru?

copaci 1Toaletarea copacilor din oraș pare făcută după ureche!

Numeroşi cetăţeni s-au arătat revoltaţi în ultimele zile de felul în care sunt toaletaţi copacii din muni­ci­piu. Contestatarii spun că intervenţiile asupra co­pa­cilor sunt prea agresive. Practic, copacii au fost masacraţi. Sub pretextul “toaletării”, la unii copaci a fost tăiată aproape în totalitate coroana!

Insă, nu doar cetăţenii obişnuiti contestă acţiu­nea municipalităţii în acest scop, ci şi unii specialişti, care spun că lucrările nu res­pecta normele din do­meniu. Intervenţiile asupra pomilor sunt considerate neprofesioniste. De exemplu, în cazul teilor, se pot tăia 20% dintre ramuri, 30% în cazuri excepţionale dacă vorbim de arbori foarte afectaţi.

Oamenii atrag aten­ţia că greşelile în acest domeniu sunt scump plătite de­oa­rece, spre deosebire de o clădire sau un drum, un co­pac afectat nu poate fi refăcut într-un timp scurt. Mai mult, datorită  intervenţiei destul de  agresivă,  acesti pomi ar putea să dispară.

crengi cu frunzeSe vede foarte clar din fotografii că acestor copaci le apăruseră frunzele. Practic, ei au fost mutilaţi si din coroana care anul trecut era o barieră împotriva poluării nu a mai rămas nimic. Mirosul îmbietor din aer degajat la  înflorirea teiului va fi inexistent acum pentru că nu mai este timp să crească alte crengi la loc şi să şi înflorească. Vom vedea anul viitor cât de bună a fost această mutilare! Da, despre mutilare e vorba, fiindcă unii copaci chiar sunt  mutilaţi. Nu le-au lăsat decât trunchiul şi jumătate de metru de  creangă. Nu cred că trebuie sa fii specialist pentru a observa că ceva nu este în regulă la această „toaletare”!

copaciE dezolant şi trist să vezi natura botjocorită şi autorităţile să nu intervină în niciun fel. Nu trebuie să uităm că  arborii din oraş reprezintă un factor de echilibru, stabilitate şi securitate a mediului, a calităţii aerului din oraş pentru sănătatea populaţiei.

Print Friendly, PDF & Email

Știri asemănătoare

Lasă un comentariu

*Folosind acest formular ești de acord cu politica noastră de confidențialitate!