Zeci de oameni, reprezentanţi ai mai multor primării, consilii judeţene din toată ţara, dar şi cei ai unor mari companii, au participat marţi, 25 martie, la o conferinţă de afaceri cu tema „Pregătire 2014-2020. Studii de caz, probleme, soluţii, oportunităţi”. Evenimentul, organizat de dailybusiness.ro, a fost găzduit de Hotelul Athenne Palace Hilton, iar Giurgiu a fost reprezentat de administratorul public al judeţului, Dumitru Beianu.
Timp de peste 5 ore, au fost prezentate şi, ulterior, discutate, aspecte legate de problemele întâmpinate de autorităţile publice locale şi de cei din mediul privat în ceea ce priveşte derularea de proiecte europene. S-a vorbit despre importanţa întocmirii unor studii de fezabilitate fără cusur, despre întocmirea unor proiecte fezabile şi strategice, cu impact pe termen lung, despre măsuri la nivel central şi local de creştere a gradului de absorbţie. Au fost luate în discuţie şi aspecte pur financiare, precum modul de asigurare a cofinanţării prin împrumuturi bancare sau emisiuni de obligaţiuni.
Nu au fost lăsate la o parte nici dezbateri pe tema Parteneriatelor Publice Private, a concesionărilor şi chiar a Asociaţiilor de Dezvoltare Intercomunitară, fiind explicate în detaliu avantajele, modalităţile de înfiinţare şi efectele privind accesarea fondurilor europene în asemenea formule. S-a discutat în amănunt despre corecţiile financiare şi despre efectele acestora asupra proiectelor de dezvoltare ulterioare, dar şi despre o atitudine ceva mai „îndrăzneaţă” a autorităţilor legat de solicitarea de finanţare pentru proiecte inovative şi, în acelaşi timp, sprijinirea IMM-urilor pentru producţia de elemente necesare dezvoltării unor asemenea idei.
(De exemplu, a fost prezentat un proiect implementat în Braşov, privind iluminatul public, un sistem modern, inovativ, împrumutat din ţări dezvoltate ale Uniunii Europene şi nu numai. Au fost date şi alte exemple de bună-practică, pe un loc fruntaş fiind municipiul Alba Iulia, ale cărui autorităţi au reuşit absorbţia a 150 de milioane de euro, în ultimii 5 ani. )
Au avut intervenţii, împărţite pe mai multe sesiuni, reprezentanţi ai companiilor VMB Partners, Halcrow România, Iceberg Consulting, IHS România, Lattanzio Learning sau BERD România şi cu participarea Violetei Alexandru de la Institutul pentru Politici Publice. Fiecare a venit cu o scurtă prezentare a reuşitelor în domeniul sprijinirii autorităţilor sau privaţilor în accesarea de fonduri europene şi au fost relatate soluţii la problemele întâmpinate.
Una dintre cele mai importante concluzii ale conferinţei a fost aceea că, în exerciţiul bugetar 2014-2020, concurenţa pentru proiecte va fi mult mai acerbă decât până acum, că este nevoie de parteneriate solide, de parteneri serioşi şi de o transpunere clară, în scrierea proiectelor, a experienţei dobândite în programările anterioare.
Evenimentul s-a bucurat şi de prezenţa ministrului Fondurilor Europene, Eugen Teodorovici. El a anunţat, printre altele, că acordul de finanţare al Uniunii Europene este aproape gata şi că va fi trimis curând la Bruxelles, dar şi că ghidurile de finanţare vor fi publicate cel mai probabil în luna mai.
Giurgiu a fost reprezentat la evenimentul de marţi, de administratorul public al judeţului, Dumitru Beianu, cel care a şi ridicat mai multe subiecte de interes local, precum importanţa Asociaţiilor de Dezvoltare Intercomunitară în vederea depunerii proiectelor europene, sau, adresându-se ministrului Fondurilor Europene, despre posibilitatea finanţării unor proiecte vizând canalizarea pluvială ori cadastru.
În jurnalul de ştiri de miercuri, 26 martie, la Valahia TV (www.valahiatv.ro , secţiunea LIVE), veţi putea urmări mai multe materiale informative pe această temă, cu cele mai importante momente ale conferinţei de afaceri pe tema exerciţiului bugetar 2014-2020.
Cătălina Sfetcu