Economic

Dacă preţul aurului negru va fi ieftinit, Kremlinul va primi o lovitură cruntă

Exploatare-de-petrolRezervele strategice de petrol ale SUA sunt estimate la aproximativ 650 de milioane de barili şi constituie pentru americani o protecţie în cazul perturbării livrărilor de ţiţei ce pot apărea în situaţii extreme. Ei bine, în Occident se discută posibilitatea folosirii acestora pentru a pedepsi Rusia.
În opinia specialiştilor, SUA nu mai au nevoie de multă vreme de atâta petrol, aşa că această măsură coercitivă ce ar viza Kremlinul nu ar fi una ieşită din comun. Preţurile ar scădea cu cel puţin zece procente, iar efectele ar fi devastatoare pentru Moscova. Concret, dacă aurul negru s-ar ieftini cu 10-12 dolari, bugetul Rusiei din exportul de petrol s-ar diminua cu aproape 40 de miliarde de dolari.
Într-un atare context sunt de menţionat câteva aspecte. Conform legislaţiei în vigoare, administraţia de la Casa Albă trebuie să dispună de rezerve care să ajungă pentru 90 de zile. Chiar şi aşa, SUA pot arunca pe piaţă între 500.000 şi 750.000 de barili pe zi, timp de doi ani, fără să pună în pericol economia. De asemenea, europenii deţin, la rându-le, rezerve de gaze suficiente să reziste câteva luni fără importul de gaz rusesc, fapt ce a fost subliniat şi de purtătorul de cuvânt de la Casa Albă.
 

Print Friendly, PDF & Email

Știri asemănătoare

Lasă un comentariu

*Folosind acest formular ești de acord cu politica noastră de confidențialitate!