Social

Trei din cinci spitale prezintă numeroase nereguli

spitalÎn aproape 60% din cazuri, spitalele din România prezintă mai multe nereguli, toate acestea generând realitatea unui sistem spitalicesc cu dezechilibre şi care utilizează ineficient banii publici.
La această concluzie a ajuns ministrul Eugen Nicolăescu după ce a centralizat analizele şi raportările trimise chiar de spitale.
Ca să exemplificăm, în peste 75% din secţiile fiecărui judeţ, rata de utilizare a paturilor este subutilizată în diferite grade, sub rata optimă de utilizare, de 80%. De exemplu, la endocrinologie, rata de utilizare a paturilor la nivel naţional este de 60%, în spitalele municipale fiind de doar 46%. La oftalmologie, rata naţională de ocupare a paturilor este de 61%, în spitalele judeţene – 58%, iar în cele orăşeneşti – 33%. Totodată, există spitale cu secţii de chirurgie în care se efectuează 10 operaţii pe lună. Şi asta în timp ce alte secţii sunt supraaglomerate cu cazuri care nu necesită internare în spital – simple exeme în secţiile de dermatologie, infecţii ORL necomplicate la adulţi, proceduri de recuperare care ar putea fi efectuate complet în ambulatoriu.
În altă ordine de idei, reamintim că Nicolăescu le-a cerut directorilor/managerilor de spitale să trimită planurile de reconfigurare a propriilor unităţi spitaliceşti până pe 5 februarie. Era vorba aici de asigurarea serviciilor medicale la un standard de calitate, de echilibrarea cheltuielilor de funcţionare (medicamente, materiale sanitare, salarii, utilităţi), dar şi de utilizarea optimă a numărului de paturi.
Ei bine, cum managerii au rămas corijenţi la greu în faţa acestui examen, ministrul Sănătăţii le-a retransmis zilele acestea că le-a prelungit termenul unei cât mai pertinente reconfirmări până pe 20 februarie.

Print Friendly, PDF & Email

Știri asemănătoare

Lasă un comentariu

*Folosind acest formular ești de acord cu politica noastră de confidențialitate!