Actualitate Comunicate Educație Informare publică La zi Politic Social

Un moment important pentru CJ Giurgiu: Constituirea “Consorțiului pentru învățământ dual integrat – Centru de expertiză în Regiunea Sud Muntenia”

Contractul de parteneriat pentru constituirea “Consorțiului pentru învățământ dual integrat – Centru de expertiză în Regiunea Sud Muntenia” a fost semnat joi, 2 februarie 2023, la Giurgiu, ceea ce demonstreaza ca educatia uneste administratii, unitati de invatamant si mediul de afaceri. Este vorba despre proiectul Consiliului Județean Giurgiu pentru sprijinirea tinerilor din județ care vor sa urmeze programe de învățământ profesional și tehnic dual, proiectul urmand a se depune pana pe data de 20 februarie. Pentru înființarea de consorții regionale de învățământ dual sunt prevazute câte 21 de milioane de euro pentru fiecare. Un lucru bun si benefic pentru tinerii care vor sa invete o meserie.

În urmă cu doi ani, Consiliul Județean Giurgiu a demarat o campanie, fără precedent, de promovare a școlilor profesionale din Giurgiu, venind astfel in sprijinul tinerilor din județ care vor sa urmeze programe de învățământ profesional și tehnic dual, cu stagii de practică în întreprinderi și un loc de muncă asigurat.

Acum, Consiliul Județean Giurgiu este partener în cadrul proiectului alături de: Primăria Municipiului Giurgiu (lider de consorțiu), Municipiul Zimnicea, Municipiul Călărași, Județul Călărași, Universitatea Politehnică București, Colegiul Tehnic “Viceamiral Ioan Bălănescu” Giurgiu, Liceul Teoretic Zimnicea, Liceul Tehnologic “Dan Mateescu” Călărași, Inspectoratul Școlar Județean Giurgiu, Inspectoratul Școlar Județean Călărași, Inspectoratul Școlar Județean Teleorman, S.C. SHIPYARD ATG GIURGIU SRL, S.C. REOS PRODUCTION SRL, S.C. RACMAN SRL, S.C. AXEL PROJECT SRL și S.C. ROMVELIA PRODCOM SRL.

“Mai sunt multe etape de parcurs dar proiectul, cel mai complex și cu cele mai mari implicații pozitive, justifică toate eforturile. Tineri calificați în meseriile cerute de mediul de afaceri aduc beneficii multiple: salarii foarte bune, stabilitate pentru fiecare, dezvoltare și locuri de muncă suplimentare din partea firmelor interesate de această deschidere” a declarat președintele Consiliului Județean Giurgiu, Dumitru Beianu.

Pe durata desfășurării contractului vor fi derulate activități de promovare a ofertei, recrutare, selecție și admitere a elevilor și studenților în sistemul de învățământ dual, întreaga perioadă de formare profesională, inclusiv susținerea examenului final de certificare a calificării.

Informatii suplimentare

Valoarea totală alocată acestui proiect finanțat prin PNRR este 338 de milioane de euro, bani care vor fi folosiți pentru 10 consorții regionale, cu termen de implementare finalul lunii iunie 2026.

Fiecare Consorțiu nou constituit va beneficia de finanțare pentru construirea unui campus profesional integrat, liceal și universitar, având în vedere că, în prezent, la nivelul învățământului profesional și tehnic, o provocare importantă o constituie identificarea unor spații educaționale în care atât elevii, cât și studenții, să se familiarizeze cu ruta profesională completă”, conform ghidului solicitantului.

Potrivit calendarului, proiectele se pot depune până luni, 20 februarie 2023, ora 23:59. Evaluarea eligibilității proiectelor se face până pe 27 februarie, iar tot pe 27 ar urma să fie comunicată lista inițială cu solicitanții acceptați/ respinși. Listele finale din etapa I, după soluționarea contestațiilor, se publică pe 6 martie 2023. Între 8 și 24 martie se evaluează calitativ proiectele, iar pe 30 martie se publică lista finală din această a doua etapă, potrivit calendarului. Contractarea ar urma să aibă loc între 4 aprilie și 13 mai 2023.

Cererile de finanțare aferente acestui apel de proiecte se vor depune prin platforma electronică dedicată PNRR.

Cele două obiective declarate sunt:

1. Asigurarea accesului egal la educație și formare profesională inițială de calitate, cu accent pe identificarea și incluziunea potențialilor beneficiari, în special a elevilor și studenților aparținând grupurilor vulnerabile/dezavantajate, prin dezvoltarea de parteneriate cu agenți economici sau alți parteneri relevanți, în vederea adaptării învățământului profesional tehnic la cerințele pieței muncii;

(2) Realizarea a minimum 10 structuri parteneriale care vor fi baza Consorțiilor (fiecare fiind alcătuită cel puțin din următoarele tipuri de entități:

  • UAT-uri,
  • operatori economici,
  • unități de învățământ profesional și tehnic, inclusiv dual de stat,
  • instituțiile de învățământ superior de stat acreditate,
  • alți parteneri relevanți pentru scopul educațional al centrului

pentru sprijinirea angajatorilor de a deține rolul activ în domeniul pregătirii profesionale a elevilor și studenților, precum și dezvoltarea și dotarea a minimum 10 campusuri profesionale integrate, liceale și universitare, care să deservească învățământul dual preuniversitar și universitar.

M. M.

Print Friendly, PDF & Email

Știri asemănătoare

Lasă un comentariu

*Folosind acest formular ești de acord cu politica noastră de confidențialitate!