Social

Un nou regulament şcolar. Pentru elevi şi profesori deopotrivă

bac1

De vineri, 5 septembrie, a fost pus în dezbatere publică un nou regulament de organizare şi funcţionare a unităţilor de învăţământ preuniversitar. Demersul Ministerului Educaţiei vine şi în întâmpinarea societăţii civile care a semnalat constant nevoia unui ghid moral al profesorului. Pe de altă parte, se simte nevoia unui nou regulament şcolar care să reglementeze ce au voie şi ce nu au voie să facă elevii în incinta şcolii.

Interesant este că, după cum arată proiectul, părinţii copiilor cu probleme ar putea plăti ei înşişi amenzi chiar de 1000 de lei pentru absenţele nemotivate ale odraslelor. Dacă nu au banii respectivi,  riscă să presteze servicii în folosul comunităţii. În altă ordine de idei, elevilor ar putea să li se interzică să mai intre la ore cu telefonul mobil.

Experţii din sistem susţin că aceste schimbări sunt bine-venite, în special în ceea ce priveşte modul în care este reglementată abordarea faţă de violenţă. Asta pentru că noul set de reguli reglementează nu doar ce se întâmplă în incinta şcolii, dar şi în afara ei, considerându-se că, în cele din urmă, calitatea de elev nu se rezumă la orele petrecute în şcoală.

În altă ordine de idei, deşi ministrului Marius Pricopie i s-a cerut încă de la începutul anului să finalizeze codul de etică pentru profesori şi să reglementeze problemele legate de fondul clasei şi de meditaţii, acesta încă nu a intrat în vigoare.

Ultima variantă a Codului de Etică interzicea colectarea de fonduri de la elevi sau de la părinţii acestora pentru cadouri sau pentru protocolul destinat cadrelor didactice implicate în organizarea şi desfăşurarea examenelor şi evaluărilor naţionale, olimpiadelor şi altor concursuri şcolare. Profesorii nu pot face meditaţii cu elevii din unităţile de învăţământ unde îşi desfăşoară activitatea. De asemenea, cadrele didactice nu-şi pot implica elevii în activităţi de partizanat politic sau prozelitism religios.

Print Friendly, PDF & Email

Știri asemănătoare

Lasă un comentariu

*Folosind acest formular ești de acord cu politica noastră de confidențialitate!