Politic

Un Parlament mai mic, mai eficient, mai puternic

ioha parl

La primul discurs în faţa plenului reunit al Parlamentului, preşedintele Klaus Iohannis a declarat luni, 9 februarie, că îşi doreşte un parlament puternic. Liderul de la Cotroceni a subliniat că pentru o transformare profundă de sistem, va trebui să renunţăm la populism şi la electoralism. În viziunea lui Iohannis, progresul unei naţiuni nu se poate naşte dintr-un conflict permanent între cei chemaţi să o reprezinte, ci din efortul lor comun.

”Cum facem ca cetăţenii să fie mai bine reprezentaţi? Suntem cu toţii de acord că actualul sistem a generat un for legislativ supradimensionat. Ne dorim un Parlament ceva mai mic; mai eficient, mai reprezentativ, mai puternic. O altă practică la care trebuie neapărat să renunţăm – cea a schimbărilor de faţadă. Cosmetizări de instituţii şi de mecanisme doar de ochii publicului s-au tot făcut în România. Dacă avem tăria să recunoaştem acest lucru, vom face un pas înainte. De asemenea, aparenţa schimbării care care ascunde rezistenţa la schimbare nu este o soluţie. Oamenii văd şi înţeleg aceste lucruri. Să nu subestimăm niciodată maturitatea alegătorilor. Modificarea legislaţiei privind finanţarea partidelor şi a campaniilor electorale trebuie să conducă la o creştere a transparenţei, a integrităţii şi a participării.

Campaniile electorale nu sunt concursuri de dat găleţi şi nici festivaluri de resurse nelimitate despre a cărei provenienţă toată lumea se întreabă, dar nimeni nu răspunde…”

Print Friendly, PDF & Email

Știri asemănătoare

Lasă un comentariu

*Folosind acest formular ești de acord cu politica noastră de confidențialitate!