Cultură

”12 ani de sclavie” şi Oscarul care poate rupe barierele rasiale

descărcareÎn opinia criticilor, şi nu numai, 12 Years a Slave reprezintă primul favorit la categoria cel mai bun film din cadrul Oscarurilor ce vor fi decernate în noaptea de 2 spre 3 martie. Nimic deosebit până aici, filmul adjudecându-şi deja Globul de Aur.
Nu ar surprinde, în altă ordine de idei, nici faptul că Chiwetel Ejiofor şi-ar adjudeca cel mai bun rol masculin principal.
Premiera şi apartele se referă la altceva. Regizorul londonez Steve McQueen, 44 de ani împliniţi pe 9 octombrie, cel care îşi pune amprenta decisiv pe această capodoperă intitulată ”12 ani de sclavie”, pentru cei care nu-l cunosc sau pur şi simplu nu au auzit de el, e de ştiut că are un mic… defect. Este de culoare. Ei bine, ar fi pentru prima dată în istoria Oscarurilor când un regizor negru ar intra în posesia preţioasei statuete.
În rândul actorilor, ceea ce părea de neconceput într-o Americă de odinioară, s-a petrecut demult. Sydney Poitier, la începutul deceniului şapte, a dat startul, pentru ca mai apoi, un noian de imense talente să se impună fără echivoc: Denzel Washington, Morgan Freeman, Whoopi Goldberg, Halle Berry.
Nu am avut însă până acum, o mai spunem o dată, un regizor de culoare alăturându-se legendelor. Lui John Houston, David Leen, Milos Forman sau Martin Scorsese. Ar putea fi acesta Steve McQueen? Apropo, regizorul nu are nicio legătură cu celebrul actor decedat prematur în 1980 şi denumit The King od Cool.
Scepticii nu-l văd pe McQueen favorit fie şi pentru că din cei peste 6000 de electori care decid Oscarurile (la o medie de vârstă de 62 de ani), 94% dintre aceştia sunt persoane albe.

Print Friendly, PDF & Email

Știri asemănătoare

Lasă un comentariu

*Folosind acest formular ești de acord cu politica noastră de confidențialitate!