Externe

A început un nou Război Rece(?)

putin1

Anual, Vladimir Putin organizează o conferinţă de presă la care participă media de pe tot mapamondul. Evenimentul în sine reprezintă un centru de interes excepţional, Putin având capacitatea să răspundă la cele mai delicate şi mai controversate întrebări.

În aşa numitul ”discurs al anului”, preşedintele Rusiei a făcut joi, 18 decembrie, câteva precizări care au făcut deja înconjurul lumii.

Referitor la România, fie şi conjunctural, liderul de la Kremlin a răspuns unei întrebări puse de John Simpson – BBC, care a sunat  astfel: ”Statele occidentale sunt de acord în unanimitate că a început un nou război rece. Zilnic, avioanele ruseşti fac manevre la frontierele spaţiului aerian, şi mulţi consideră că asta se întâmplă la ordinul dumneavoastră, fiind conducătorul suprem al forţelor armate ale Rusiei. Acum vă confruntaţi cu probleme în sfera valutei. Pe acest fond, nu aţi dori să aveţi susţinerea Occidentului? Nu aţi dori să afirmaţi acum că sunteţi gata de rezolvarea constructivă a problemelor din Ucraina?”

”Vă mulţumesc mult pentru întrebare. În legătură cu exerciţiile noastre, cu manevrele, cu dezvoltarea forţelor armate. Aţi spus că Rusia şi-a adus aportul la creşterea tensiunilor în relaţiile internaţionale. Aşa este, dar în sensul că a început să reacţioneze mai dur la încălcarea intereselor ei. Nu atacăm pe nimeni, în sens politic. Noi avem două baze militare în străinătate, şi alea în regiuni cu probleme din punctul de vedere al activităţii teroriste, în Kîrgîsztan şi Tadjikistan. Bazele americane sunt în toată lumea şi consideraţi că noi ne comportăm agresiv? Într-adevăr, am crescut bugetul apărării, dar cheltuielile Pentagonului le depăşesc pe ale noastre. Avem dreptul să alegem căile de apărare a securităţii noastre, la fel ca alte state. Acum, în legătură cu acordul pentru scutul anti-rachetă. Cine a ieşit din înţelegere? Noi? Nu, au făcut-o Statele Unite. În mod unilateral. SUA ne creează ameninţări. Şi nu doar în Alaska, dar şi în Europa – în Polonia, în România. Cine se comportă agresiv? Nu voi vorbi acum cine are dreptate în  problema ucraineană. Ei sau noi. Eu consider că noi avem dreptate. Dar să lăsăm asta momentan. Dorim relaţii echivalente, dar doar în condiţiile respectării intereselor noastre naţionale.”

Print Friendly, PDF & Email

Știri asemănătoare

Lasă un comentariu

*Folosind acest formular ești de acord cu politica noastră de confidențialitate!