Actualitate

Al şaselea centru din ţară pentru solicitanţii de azil, amenajat la Giurgiu

Centrul de cazare şi proceduri pentru solicitanţii de azil are mai multe dormitoare, săli de mese, o încăpere specială pentru rugăciune, cabinet medical, dar şi diverse spaţii unde refugiaţii se pot recrea, fie la un film, fie folosind calculatorul.Marţi, 6 septembrie, reprezentanţi ai Ministerului de Interne şi cei ai structurilor subordonate au participat la Giurgiu, la inaugurarea celui de-al şaselea astfel de centru din ţară. S-a impus crearea unui nou spaţiu pentru refugiaţi, având în vedere şi eventuala aderare a României la Spaţiul Schengen, au spus reprezentanţii MAI. De ce a fost însă ales Giurgiu pentru amenajarea unui asemenea obiectiv?

„În vederea apropiatei aderări a României la Spaţiul Schengen, această zonă, conform unor calcule, ar putea deveni încărcată, o zonă vulnerabilă”, a spus chestor şef de poliţie, şef al Departamentului Schengen, Marian Tutilescu.

La Giurgiu, centrul pentru solicitanţii de azil a fost amenajat prin intermediul a două proiecte, în valoare de peste 300.000 de euro, derulate de Oficiul Român pentru Imigrări. Centrul va avea 27 de angajaţi, foste cadre ale Poliţiei de Frontieră, ale Poliţiei Române şi specialişti în Imigrări.

„Necesitatea înfiinţării acestui Centru a devenit acută mai ales în ultima perioadă, Oficiul Român pentru Imigrări înregistrând în primele opt luni ale anului 2011 o creştere cu 54% a cererilor de azil,  faţă de aceeaşi perioadă a anului trecut. Tendinţa de creştere a solicitărilor de azil s-a menţinut pe parcursul întregului an. În luna august, am înregistrat un număr de 191 de cereri de azil, apogeul acestui an fiind atins însă în luna iulie, cu 255 de cereri”, a spus secretarul de stat în Ministerul de Interne, Ioan Dascălu, prezent la eveniment. El a precizat că în ultimii 20 de ani, 20.000 de cetăţeni străini au depus cereri, însă numai 3.000 au şi obţinut azil. Primii refugiaţi sunt aşteptaţi la Giurgiu peste circa 3 săptămâni.

Print Friendly, PDF & Email

Știri asemănătoare

Lasă un comentariu

*Folosind acest formular ești de acord cu politica noastră de confidențialitate!