Politic

Alocări bugetare discreţionare, marca guvernării pedeliste

Conform alocărilor bugetare pe 2012, suma destinată judeţului Giurgiu este mai mică cu 16 procente faţă de anul trecut, iar capitolul investiţii este puternic afectat, după cum a explicat vineri, în conferinţa de presă a PNL, edilul judeţului şi vicepreşedintele organizaţiei judeţene a PNL, Dumitru Beianu. „Au apărut sumele alocate judeţelor pentru echilibrarea bugetelor locale şi judeţul nostru a primit doar 84% din suma de anul trecut(…). Vom vedea cum ne vom descurca, mai trist este că aşteptăm promovarea acelei OUG prin care se diminuează şi procentele şi ies din baza de impozitare pensiile, situaţie în care bugetul propriu al judeţului va suferi o pierdere de aproximativ 30 de miliarde de lei vechi, sumă care, date fiind priorităţile, va fi tăiată de la investiţii”. Referitor la capitolul drumuri, Dumitru Beianu a menţionat că acolo se înregistrează o scădere de circa 35% în toate judeţele. Numeric vorbind, judeţului nostru îi vor fi alocate doar 47 de miliarde de lei vechi, faţă de 71, alocate anul trecut. Argumentaţia pare a fi aceea că restul de bani se va regăsi în programul Ministerului Dezvoltării Regionale de asfaltare a 10.000 de km drumuri judeţene şi comunale, dar în cadrul căruia, administraţiilor liberale şi social-democrate nu prea le-au prea fost găsite locuri.

În concluzie, se iau bani de la proiecte importante, pentru drumuri importante, pentru a se aloca diferitelor străduţe şi drumuri comunale, în cele mai multe cazuri, din localităţi conduse de primari PDL. “Păcat că sume importante de bani sunt puse la dispoziţia unor oameni cu viziuni înguse şi egoiste, dispuşi să cheltuiască bugetul României şi pe zece ani de acum încolo, numai ca să câştige alegerile de anul viitor”, a comentat Dumitru Beianu.

Preşedintele CJ Giurgiu a mai spus că recent, a avut loc la sediul Prefecturii o întâlnire cu primarii prinşi în programul amintit mai sus (doar 3 PNL şi 2 PSD) şi prin care 250 de km de drumuri din judeţ vor fi reabilitate, dar la care Consiliul Judeţean nu a fost invitat deşi are incluse în program, cu ajutorul Miniserului Dezvoltării, trei drumuri judeţene. Este vorba de DJ 601, 412 şi 504, respectiv un total de circa 21 de km.

Chiar şi cu un buget mai mic şi cu o lipsă vădită de sprjin din partea guvernului, Consiliul Judeţean găseşte totuşi soluţii pentru a demara proiecte importate de infrastructură, care să aibă drept urmare atragerea de investitori în judeţul nostru. Pentru realizarea acestora, conducerea administraţiei giurgiuvene a apelat la metoda de plată eşalonată.

Edilul a declarat că prioritatea pentru anul 2012 rămâne tot infrastructura rutieră, capitol care nu a cunoscut o perioadă mai bună la capitolul reparaţii, modernizări şi asfaltări în ultimii 18 ani. Drumuri judeţene şi comunale uitate de fostele conduceri ale CJ au fost reabilitate şi modernizate, iar altele au văzut asfaltul pentru prima dată. De acest proiect ambiţios se face „vinovată” garnitura de consilieri venită la cârma judeţului în 2008 şi prezidată de Dumitru Beianu.

Edilul a mai vorbit în conferinţa de presă din 25 noiembrie despre proiectele de infrastructură rutieră ce vor începe zilele acestea şi vor continua în 2012. “Avem un contract, deja semnat, de aproximativ 140 miliarde lei vechi pentru modernizarea a trei drumuri judeţene importante. Primul este legătura între DN 5 şi Vamă, pe un traseu pus la dispoziţie de Consiliul Local, iar lucrarea va începe săptămâna viitoare, după ce va fi predat amplasamentul. A doua lucrare este în extravilanul comunei Bucşani, pe DJ 412 C, iar ultima este de reabilitare între Hotarele şi Hereşti. Mai avem o procedură cu o valoare de 470 miliarde le vechi prin care vor fi reparate o serie de drumuri judeţene foarte circulate şi importante, dar şi un drum comunal, printr-o asociere cu Consiliul Local Slobozia. Se intenţionează astfel punerea în valoarea a Mănăstirii Sf. Ioan Rusul, acolo unde Episcopia vrea să creeze şi un spaţiu de cazare pentru copii”, i-a informat pe jurnalişti Dumitru Beianu.

Print Friendly, PDF & Email

Știri asemănătoare

Lasă un comentariu

*Folosind acest formular ești de acord cu politica noastră de confidențialitate!