Actualitate Economic La zi Pixu' corect Social

ATITUDINE: ŞEDINŢA CONSILIULUI LOCAL GIURGIU, JOC LA OFSAID CA ÎN CUPĂ

DSC_6275Car’va să zică, s-a vrut să fie şedinţă de consiliu, ordinară, la jumătatea lunii, cu ajutoare, concedieri în Săptămâna Mare, refinanţări de credite ce nu pot fi refinanţate decât în paguba comunităţii plus petardele de rigoare, exprimate bombastic după tentativă.

Mda, cronologic vorbind, să vedem întâi dacă ne-am lămurit cu protestele şi comunicatele: au fost exprimate opinii vehemente, cum că respectivele două documente, al celor de la PNL şi convivilor de la PPDD… seamănă, în sensul că amendează aceleaşi abateri. Adică, nu aduce a veridic faptul că şi unii şi alţii dintre consilieri au sesizat cam aceleaşi nereguli şi excese, dar e regretabil că primarul n-a comis atâtea boroboaţe cât să poată consilierii împărţi fără să le dea cu rest. Foarte tare!
Intrând pe fond, cele mai stridente erori neforţate se referă la concedierile vrute de edil. Injusteţea, necreştinească pentru momentul ales, e depăşită doar de ilogic: alegi tu, consiliu local, nişte reprezentanţi în AGA ale unor societăţi, delegi toate competenţele legale şi, când hotărăsc ce nu place, readuci toată discuţia în plen, fără nicio explicaţie.
La fel, filmul despre refinanţarea unor credite care, fie nu au început să fie rambursate şi oricând Curtea de Conturi poate imputa consilierilor zecile de miliarde plătite degeaba pe dobânzi, fie au condiţii cum nu poţi obţine azi, este absurd. E de rememorat: iniţial, valoarea refinanţării a fost adiţionată cu un credit de 10 milioane pentru investiţii, la prima discuţie câţiva consilieri PNL, dar şi Marius Stanciu de la disidenţii violeţi, au cerut ca aceşti bani să fie investiţi în proiecte finanţabile din fonduri europene, primarul a zis că e foarte bună propunerea şi, la următoarea şedinţă, s-a cerut doar refinanţarea datoriei, tăindu-se orice referire la banii de proiecte. Greu să fii consilier cu atitudine principială în condiţiile date!
Ajungând la comentariile actorilor principali, evidenţiem reproşurile exprimate cu subiect, predicat şi ton apăsat, cum că au fost încurcate 6 – 7 proiecte cu finanţare europeană. Parcurgând, însă, ordinea de zi, de sus în jos, de jos în sus şi pe diagonală, ne-au adâncit preocuparea pentru atitudinea plăsmuitoare a alesului urbei următoarele motive:

  • Proiectul derulat de ABCH începe în aprilie, durează 8 luni, suma modică alocată reprezintă plăţi pentru întreaga perioadă de derulare şi întârzierea de câteva zile nu poate produce niciun efect negativ;
  • Sprijinul pentru Asociaţia “O şansă pentru viitorul elevilor noştri” se derulează la mijlocul lunii mai şi nu are nicio legătură, dar nicio legătură cu fonduri europene;
  • Drăguţii din “Ţara lui Andrei”, atent şlefuiţi de cadrele didactice şi părinţii din preajmă, finanţat de OMV din UE, trebuia depus fix în ziua şedinţei, 16.04.2014, online. Adică, mare preţuire pentru micuţii din „Dumbrava Minunată”, dacă cererea lor a atras atenţia abia în ultima zi posibilă pentru depunere! Numai că, era suficient un acord de principiu, semnat doar de primar, urmând ca hotărârea de rigoare să fie absolut necesară după eventuala câştigare a proiectului. Dl. Barbu demonstrează, încă o dată, că accesarea fondurilor europene se lipeşte de domnia sa ca apa de gâscă sau, mă rog, gânsac…
  • Memorandumul dintre Primăria Giurgiu şi Academia Bulgară de Ştiinţe este, musai, tichia de mărgăritar a deţinătorului de mandat, pent’ că îşi propune să producă proiecte ştiinţifice de cercetare şi parcuri tehnologice, adevărate nestemate pentru Giurgiu!
  • Hotărârea privind anveloparea blocurilor, singurul finanţabil din mult râvnitele fonduri, se apropie foarte mult de modelul de proiecte importante pe care le aşteaptă giurgiuvenii, cu precizările că nici un rând din documentaţie nu atenţionează că are vreun termen limită apropiat şi că a fost elaborat, culmea, în mandatul tot mai regretatului Luci Iliescu;
  • En finale, poate protocolul de colaborare cu Direcţia Anticorupţie să aibă vreo legătură cu fondurile europene, în sensul că este una dintre temele ocolite cu volte largi de actuala administraţie…

Altfel, alte referiri, măcar tangenţiale, despre bani europeni, propuneri sau măcar intenţii asemănătoare nu există în celelalte 29 de proiecte de hotărâri. Şi atunci, ne întrebăm, ce ştie dl. primar şi noi nu? Sau avem de-a face cu viziuni şi ghicitori, cum sigur se întâmplă cu declaraţiile celuilalt vocalist al duetului, care se încadrează direct în prevederile noului Cod Penal privind calomnia, şi nu comentăm pentru că nu surâde o citaţie nici chiar ca martor.
Păcat şi pentru cei 3 fericiţi beneficiari ai unor ajutoare pentru tratamente medicale ce trebuie să mai aştepte până la şedinţa reprogramată săptămâna viitoare, dar şi de ASCHF Giurgiu care se va mai strădui puţin până să găsească bani pentru angajarea unui psiholog. Regrete îndelungi pentru ce-a fost din acest mandat scurs degeaba, dar speranţe inevitabile pentru ce ar putea fi mai bun de acum înainte.
Pixu’ Corect
P.S.: Şi, pentru că tot „intrase întreaga Primărie în fibrilaţii”, gândind că giurgiuvenii n-ar mai fi putut cânta, dansa, mânca şi chefui de Zilele Oraşului, aşa, cu poftă- ca „niciodată”, reamintim că bugetul pentru asemenea manifestări ar fi trebuit aprobat cu o lună înainte(deci, în martie!) cum fac autorităţile mature şi prevăzătoare. De ce fost introdus şi supus spre aprobare proiectul cu pricina cu doar 5 zile înainte de „marea chefuială”?
 
 
 

Print Friendly, PDF & Email

Știri asemănătoare

Lasă un comentariu

*Folosind acest formular ești de acord cu politica noastră de confidențialitate!