La zi

ATITUDINE: Sportul minții, şahul- motive pentru a fi învăţat la şcoală

sah1Încă din martie 2012, Parlamentul European recomanda introducerea șahului ca materie obligatorie în școli. Ministerul Educației a decis să introducă această disciplină opțională începând cu anul școlar 2014-2015, noua materie „Educație prin șah‟ urmând a fi predată claselor I-VI, copiii având la dispoziție doi ani de studiu pentru a se familiariza cu toate aspectele unei partide de șah. Astfel, noul an școlar va veni cu o materie în plus, șahul. Și teorie și practică.
Este necesar acest lucru? Și dacă da, cât? În plus, poate fi aplicat? Sunt întrebări firești, cu răspunsuri posibil neclare. Totuși, deși poate nu i se dă importanța cuvenită, ideea în sine mi se pare cu adevarat extraordinară.
Șahul, denumit și sportul minții, ajută pe oricine să judece, să evalueze, să anticipeze, să sacrifice, să aiba rabdare, cu atât mai mult când este vorba de copii.
Referitor la resursele necesare desfășurării orelor de șah, mai marii din educație au precizat că, pe lângă obiectele absolut necesare, cum ar fi tabla de șah, piesele și cronometrul, vor recomanda utilizarea computerului și a videoproiectorului cu scopul de a valorifica softurile educaționale care sprijină învățarea regulilor jocului de șah.

Există țări, de exemplu Armenia, unde șahul în școli este obligatoriu din anul 2011. De la șase ani, copiii învață la școală, de două ori pe săptamână, să joace șah, lecțiile având scopul „să stimuleze dezvoltarea intelectului școlarilor‟ și să-i învețe „să gândeasca flexibil și cu înțelepciune‟.
Totodată, sunt țări care au impus în școli practicarea anumitor sporturi. De exemplu, în Austria este obligatoriu schiul, în Olanda înotul, in Noua Zeelanda – rugby-ul, iar în Japonia judo-ul. De ce nu s-ar număra și România printre ele, introducând șahul chiar ca materie obligatorie?
Psihologii sunt de părere că şahul aduce un echilibru mental în viaţa oricărui copil. De ce? Un joc e mai mult decât credeți. „Șahul este viața în miniatură” și cred că poate da o soluție pentru cei slabi sau cei care se tem. Cine știe șah se va descurca mai bine în viață.
Secretele pieselor albe și negre îi vor ajuta pe elevi să-și dezvolte inteligența și să-și formeze sau accentueze anumite abilități, folositoare în viață.
Un caracter puternic se formează prin educarea gândirii de la o vârstă cât mai fragedă și la fel de mult ajută și activitățile în grup, însă consider că acestea trebuie combinate în așa fel încât să îi atragă și să le facă placere. Totul poate fi o joacă, dar o joacă care se poate dovedi folositoare mai târziu.
Cum vor primi părinții această abordare rămăne de văzut, cât de pregătiți vor fi dascălii este de asemenea un aspect discutabil, dar ținând cont de faptul că am obținut rezultate bune la diferite olimpiade pot afirma ca șahul mi-a fost de real folos!
Vă invit să-l descoperim împreună!
Vlad Iordan – elev al Colegiului Național Ion Maiorescu

Știri asemănătoare

Lasă un comentariu

*Folosind acest formular ești de acord cu politica noastră de confidențialitate!