La zi

Organizaţia care va distruge armele chimice din Siria a câştigat Nobelul pentru pace

OPCW_logo_600x600pxOPCW, respectiv Organizaţia pentru Interzicerea Armelor Chimice, cu sediul la Haga, a câştigat anul acesta Premiul Nobel pentru Pace.
OPCW se ocupă cu supervizarea distrugerii armelor chimice din Siria, iar Comitetul Nobel şi-a motivat alegerea prin “munca extinsă de eliminare a armelor chimice.”
Organizaţia a fost înfiinţată pentru a pune în aplicare convenţia armelor chimice din 1997. Inspectorii săi au fost trimişi în Siria cu trei săptămâni în urmă pentru a distruge arsenalul de arme chimice dintr-o ţară distrusă deja de războiul intern.
Alegerea Comitetului a surprins totuşi, în mare măsură, favoriţii specialiştilor fiind Malala Yousafzai, o activistă pakistaneză, şi medicul congolez Denis Mukwege, care a ajutat victimele violurilor să se refacă.
Malala Yousafzai câştigase de altfel, cu puţin timp în urmă, premiul Sakharov, acordat de UE, cea mai importantă distincţie europeană pentru cei care apără drepturile omului.
Dacă aceştia au fost marii favoriţi care, iată, nu au câştigat, printre outsideri s-au numărat Bono, solistul trupei U2, Vladimir Putin şi Julian Assange, fondatorul WikiLeaks. 

Print Friendly, PDF & Email

Știri asemănătoare

Lasă un comentariu

*Folosind acest formular ești de acord cu politica noastră de confidențialitate!