La zi

Autoritatea Naţională a Vămilor are alţi zece câini dresaţi pentru depistarea ţigărilor

Zece câini antrenaţi pentru depistarea ţigărilor au absolvit “cu brio” săptămâna trecută un curs în cadrul Centrului de Instruire Echipe Mobile şi Formare Echipe Canine de la Giurgiu. Împreună cu instructorii lor, câinii au participat la demonstraţii în faţa presei, a şefului ANAF, Sorin Blejnar, şi a şefului interimar al Autorităţii Naţionale a Vămilor, Viorel Comăniţă, miercuri, 6 iulie. Proaspeţii absolvenţi patrupezi vor lucra pentru depistarea ţigărilor în mai multe vămi din ţară, după ce au trecut prin mâna a trei instructori formatori şi a zece stagiari în formare în cadrul unui stagiu de pregătire de două luni.Câinii, zece labradori şi ciobăneşti, au demonstrat ceea ce au învăţat în Poligonul Centrului de Instruire EchipeMobile, Formare Echipe Canine şi Întreţinerea Dresajului Giurgiu din cadrul Administraţiei Naţionale a Vămilor, la această acţiune participând şi prefectul judeţului, Robert Cristoi. Au fost pregătite acţiuni de căutare a ţigărilor în bagaje, în lăzi ascunse în pământ, la final câinii fiind efectiv aplaudaţi.

Pentru antrenament, în cele două luni de pregătire de laGiurgiuau fost folosite ţigări de contrabandă care ar fi urmat să fie distruse, costul de întreţinere al fiecărui patruped fiind de circa 300 de lei pe lună. Conform şefului centrului, insp. princip. Alexandru Ioniţă,  câinii vor lucra în mai multe vămi din ţară, în toate zonele cu risc ridicat, printre care Moraviţa, Porţile de Fier, Sighetul Marmaţiei, în pieţele din Capitală, dar şi la Giurgiu, unde s-a dezvoltat un mic trafic cu ţigări din Grecia.

La finalul demonstraţiilor, echipele au primit diplome de absolvire şi au fost felicitate de şeful ANAF Sorin Beljnar care a declarat că aceşti câini au un rol important în scăderea traficului cu ţigări de contrabandă. Acesta a făcut şi declaraţii referitoare la scăderea evaziunii fiscale din România din ultima perioadă. ”Când am preluat această funcţie, în 2009, cota de evaziune fiscală cauzată de contrabanda de ţigări era de 36,2%, iar în luna mai a acestui an, cota era de 12%”, s-a lăudat laGiurgiu, Sorin Blejnar.

În calitate de prefect dar şi de fost şef al Vămii Giurgiu, Robert Cristoi a mulţumit în final foştilor săi colegi pentru calitatea serviciilor pe care le prestează în cadrul acestui centru.

Print Friendly, PDF & Email

Știri asemănătoare

Lasă un comentariu

*Folosind acest formular ești de acord cu politica noastră de confidențialitate!