Actualitate Sport

Avântul e în finală! Floreştiul o „execută” pe CSM Dunărea la penaltiuri

Avântul Floreşti, o echipă mereu surprinzătoare / FOTO: Bogdan Vladu, informatiadegiurgiu.ro
Avântul Floreşti, o echipă mereu surprinzătoare / FOTO: Bogdan Vladu, informatiadegiurgiu.ro

Municipiul Giurgiu trebuie să mai aştepte cel puţin încă un an pentru a da din nou o campioană judeţeană la fotbal. CSM Dunărea, mare favorită la câştigarea titlului a fost eliminată în semifinale de Avântul Floreşti.

Surpriză uriaşă în prima semifinală a barajului pentru stabilirea campioanei judeţului la fotbal. Câştigătoarea Seriei Sud şi totodată marea favorită la cucerirea trofeului, CSM Dunărea Giurgiu a fost eliminată, după executarea loviturilor de departajare, de Avântul Floreşti, locul secund în Seria Nord.

Aproximativ 200 de spectatori au asistat marţi la prima semifinală a campionatului judeţean de fotbal. CSM Dunărea şi Avântul Floreşti au oferit o partidă agreabilă în care experienţa şi pregătirea fizică a giurgiuvenilor n-au putut doborî entuziasmul şi determinarea floreştenilor. La frumuseţea partidei a contribuit şi gazonul impecabil de pe stadionul din Bolintin Deal, localitate cu o bază sportivă (şi nu numai) impresionantă.

Cotată de mulţi drept echipa cu cele mai mici şanse la cucerirea titlului, Avântul a părut că se simte excelent în această ipostază. Fără o pregătire corespunzătoare, fără „talie” impunătoare şi lipsiţi de aportul a două piese grele – fraţii Dumitrescu, plecaţi în iarnă de la echipă – jucătorii de la Floreşti au demonstrat că spiritul de sacrificiu, încrederea şi providenţa pot compensa unele carenţe.

Floreştiul a început avântat partida, cu risipă de efort în special pe benzi şi în avanposturi, acolo unde vârful Cristea a fost ajutat de Ştefan Dumitru, unul dintre oamenii cheie ai jocului.

Mijlocaşi mulţi, pase puţine

Fotbaliştii de la CSM Dunărea acceptă această dominare teritorială a adversarilor. În ciuda celor cinci mijlocaşi aflaţi pe teren (din care doi închizători), giurgiuvenii nu reuşesc să lege pase cu care să-şi surprindă adversarul semn că absenţa lui Adrian Cristea cântăreşte enorm.

Mai mult, Cristian Abăluţă îl pierde şi pe Dan Balauru după numai 25 de minute de joc. Antrenorul Dunării îl trimite în teren pe talentatul, dar fragilul Florentin Dima (17 ani). Dacă punem la socoteală şi faptul că singurul jucător creativ al giurgiuvenilor, Adrian Grigore, a fost folosit pe postul de fundaş dreapta înţelegem mai bine „chinurile” la construcţie ale giurgiuvenilor.

Prima şansă adevărată de gol a partidei vine în minutul 37, atunci când Narcis Cristea nu reuşeşte să îl învingă pe Olteanu după o pasă a lui Doruican.

După numai un minut giurgiuvenii scapă pe un contraatac 5 contra 2, însă Grigore îl driblează larg pe Copil şi este deposedat în ultima clipă de Mirel Dumitru.

Meciul se încinge, iar Toader reuşeşte să respingă un corner un contraatac periculos al Avântului iniţiat pe partea dreaptă. Giurgiuvenii solicită şi un penalti, însă arbitrul Cătălin Pană este impasibil.

Repriza a doua începe de la 0-1

Actul secund vine cu o nouă modificare tactică la CSM Dunărea. Mihăiţă este schimbat cu Marius „Giani” Gheorghe, jucător care n-a evoluat deloc în acest retur pentru „alb-albaştri” după ce în tur fusese integralist.

Nici n-apucă să se aşeze în ghete nou-intratul, căci Stefan Dumitru, „argintul-viu” al Floreştiului, profită de o eroare a lui Olteanu şi deschide scorul: 0-1.

Bucuria lui Ştefan şi tristeţea lui Marinel / FOTO: Bogdan Vladu, informatiadegiurgiu.ro
Bucuria lui Ştefan şi tristeţea lui Marinel / FOTO: Bogdan Vladu, informatiadegiurgiu.ro

Fluerică marchează împotriva fostei echipe

În euforia golului, jucătorii de la Avântul uită că au în faţă, totuşi, cea mai bună echipă din Seria Sud şi sunt „pedepsiţi” de fostul lor jucător, Ionuţ Fluerică. După o fază fixă, mingea ajunge la golgheterul campionatului. „Bomba” trimisă din unghi fac inutile plonjonul lui Copil şi alunecarea lui Mirel Dumitru: 1-1. Asta după ce mai devreme cu două minute, giurgiuvenii au avut şi o bară. Fluerică nu s-a bucurat excesiv la gol, semn că n-a uitat perioada petrecută la Floreşti.

Fluerică egalează cu toată opoziţia adversarilor / FOTO: Bogdan Vladu, informatiadegiurgiu.ro
Fluerică egalează cu toată opoziţia adversarilor / FOTO: Bogdan Vladu, informatiadegiurgiu.ro

Jucătorii de la Avântul reuşesc să se redreseze la timp. Nu se sfiesc să „bage material”, răutatea din teren ajutându-i în câteva situaţii spre iritarea băncii tehnice a giurgiuvenilor care ar fi dorit mai multă fermitate din partea „centralului”.

Superiori la fazele fixe

CSM Dunărea îşi domină totuşi adversarul la un capitol: fazele fixe. George Boteanu devine o adevărată sperietoare pentru fundaşii adverşi. Fundaşul central este de multe ori pierdut din marcaj, iar alteori nici măcar doi adversari nu-i fac faţă. Ajutat de fizic şi detentă, Boteanu are şansa să-şi aducă echipa în avantaj în minutul 74, însă Copil este la post.

Grigore are o disponibilitate de efort fantastică. Urcă tot mai mult, iar un şut în diagonală al acestuia este cât pe ce să fie deviat în plasă de Dima (minutul 75).

La cealaltă parte Leancă are o şansă mare de gol, însă şutează slab din interiorul careului (78).

Finalul aparţine celor de la CSM Dunărea care au câteva şanse mari de a tranşa în favoarea sa calificarea, însă Fluerică sau Dima nu îl pot bate pe Copil.

Copil şi „restul lumii”

Se intră în prelungiri, acolo unde replica unuia dintre cei aflaţi pe banca Floreştiului nu sună încurajator: „Ăştia fac antrenamente de mai multe ori pe săptămână. Noi ne strângem o singură dată, şi atunci la bere”.

În mod firesc încep să apară crampele la floreşteni, iar ocaziile se înmulţesc la poarta lui Copil. Abăluţă sesizează căderea fizică a adversarului şi îl trimite în atac pe Boteanu, după ce Pascu îi ia locul epuizatului Grigore.

Fluerică deviază în minutul 105 o minge pentru Boteanu, însă acesta nu reuşeşte să marcheze. Prima repriză de prelungiri se încheie cu o nouă ratare a lui Boteanu care şutează în bară din poziţie dificilă.

Nivelul jocului atinge cote nebănuite în actul secund. Marinel Blaga poate deveni eroul celor de la CSM Dunărea, însă iroseşte două şanse imense în minutele 109 şi 110. Ioan Copil parează de fiecare dată spre disperarea mijlocaşului şi a băncii tehnice a Dunării.

Copil (dreapta), doar cu numele / FOTO: Bogdan Vladu, informatiadegiurgiu.ro
Copil (dreapta), doar cu numele / FOTO: Bogdan Vladu, informatiadegiurgiu.ro

În minutul 112, Ştefan Dumitru face o cursă senzaţională de câteva zeci de metri. Ia în spate doi jucători de la CSM Dunărea, reuşeşte prim-planul, dar este faultat în momentul şutului. Deşi ar fi putut arăta punctul cu var, Cătălin Pană consideră că infracţiunea s-a produs în afara careului de 16 metri şi pune mingea pe „linia” acestuia.

Înainte de executarea loviturii libere (care rămâne fără efect pe tabelă), Pană îi arată lui Pătru al doilea „galben”. Intrat în repriza secundă, mijlocaşul Dunării a devenit irascibil după minutul 70, atunci când i s-ar fi refuzat un penalti. Acesta n-a reuşit să se calmeze, fiind luat la „ochi” şi de galeria celor din Floreşti.

Cu un om mai puţin, CSM Dunărea nu riscă, iar Avântul nu mai are forţă în atac. Fluierul de final vine ca o izbăvire pentru ambele formaţii.

Se trece la loteria penaltiurilor, acolo unde inspiraţia lui Copil face diferenţa. Portarul Avântului parează şutul lui Toader (al doilea executant), în timp ce Olteanu îşi ţine echipa în joc la ultimul şut din seria de cinci. Boteanu şi Crângea duc scorul la 5-5, Gaură se pierde în faţa lui Copil şi şutează slab, permiţândui acestuia să pareze. De cealaltă parte Mirel Dumitru îşi păstrează calmul şi o trimite pe Avântul Floreşti în finala judeţeană. A doua din istorie.

Ne bucurăm mult că am câştigat. Am meritat, am muncit. Nu ne antrenăm deloc. Ne întâlnim doar la meciuri. Atuul nostru este grupul şi lumea de lângă echipă. Au fost mereu alături de noi şi ne-au dat încredere. Acum patru ani a fost altceva. Parcă e mai frumoasă victoria de azi.  Fiecare merită azi câte două beri, iar portarul două beri şi trei mici. Vedem ce va fi în finală. Cu siguranţă va veni tot o echipă valoroasă, aşa cum a fost şi Dunărea Giurgiu. Despre promovare? O luăm pas cu pas. Vedem ce va fi sâmbătă şi vorbim după. Deocamdată ne bucurăm” – Costel Păun, Avântul Floreşti.

Oficialii celor de la CSM Dunărea Giurgiu s-au declarat nemulţumiţi de arbitraj. În minutul 112, după eliminarea lui Pătru, preşedintele Adonis Puiu a vrut să scoată echipa de pe teren, însă a fost convins de reprezentanţii AJF să renunţe la idee.

Jucătorii de la Avântul Floreşti nu s-au bucurat numai pe teren ci şi în holul dintre vestiare, dovedind aptitudini şi la… muzică. De altfel, Avântul este una dintre puţinele formaţii din Liga a IV-a care au propriul imn.

Finanţatorii echipei s-au bucurat alături de jucători / FOTO: Bogdan Vladu, informatiadegiurgiu.ro
Finanţatorii echipei s-au bucurat alături de jucători / FOTO: Bogdan Vladu, informatiadegiurgiu.ro

„Noi suntem pe primul loc / Suntem echipa de foc / Nimeni nu ne poate lua la Floreşti mingea // Alb-albastru purtăm noi / Să băgăm frica în voi / Orice meci e sărbătoare, acasă şi-n deplasare” – imn Avântul Floreşti

CSM Dunărea Giurgiu – AVÂNTUL FLOREŞTI 1-1 (0-0, 1-1, 0-0, 0-0) d.p., 5-6 d.l.d.
[55’ Ionuţ Fluerică / 46’ Ştefan Dumitru]

CSM DUNĂREA GIURGIU: Olteanu – Ad. Grigore (104 Pascu), Boteanu, Chiripuci (cpt.), Gaură – Mihăiţă (46 M. Gheorghe), Toader – Voinea (51 Pătru), Balauru (26 Dima), Blaga – Fluerică. Antrenor: Cristian ABĂLUŢĂ.
AVÂNTUL FLOREŞTI: Copil – M. Dumitru, Leancă (104 Matache), Bărbuţ, Păun – M. Constantin (cpt.) (62 Niţă) – M. Dumitrescu (89 Dincă, 119 Catrina), Doruican, S. Toma (68 Crângea) – Ş. Dumitru – N. Cristea. Antrenor: Marius DUMITRESCU.

Stadion: „Constructorul”, Bolintin Deal;
Spectatori: 200;
Arbitru: Cătălin Pană (Bucureşti);
Cartonaşe galbene: Mihăiţă (5), Grigore (32), Pătru (71, 112), Fulger [rezervă] (98), Pascu (118), Boteanu (119) / M. Dumitru (22), M. Dumitrescu (41), M. Constantin (52), Ş. Dumitru (57), Matache (117);
Cartonaş roşu: Pătru (112);
Omul meciului: Ioan Copil (Avântul Floreşti).

Executanţii loviturilor de departajare şi evoluţia scorului:

CSM DUNĂREA GIURGIU            AVÂNTUL FLOREŞTI
1) BLAGA – gol, 1-0            1) DORUICAN – gol, 1-1
2) Toader – apără Copil 1-1    2) NIŢĂ – gol, 1-2
3) FLUERICĂ – gol, 2-2         3) Ş. DUMITRU – gol, 2-3
4) CHIRIPUCI – gol, 3-3        4) CRISTEA – gol, 3-4
5) M. GHEORGHE – gol, 4-4      5) Păun – apără Olteanu, 4-4
6) BOTEANU – gol, 5-4          6) CRÂNGEA – gol, 5-5
7) Gaură – apără Copil, 5-5    7) M. DUMITRU – gol, 5-6

Mai multe informaţii şi imagini de la meciul dintre CSM Dunărea Giurgiu şi Avântul Floreşti, miercuri seară, în cadrul ştirilor Valahia TV.

Miercuri se dispută şi cea de-a doua semifinală a barajului pentru stabilirea campioanei judeţului. FC Singureni (câştigătoarea Seriei Nord) întâlneşte campioana en-tire, Arsenal Malu. Meciul este programat tot pe stadionul din Bolintin Deal, cu începere de la ora 18.00.

Text şi foto: Bogdan Vladu

 

Print Friendly, PDF & Email

Știri asemănătoare

Lasă un comentariu

*Folosind acest formular ești de acord cu politica noastră de confidențialitate!