Social

Bătrânul care trăia printre ruine va fi dus la Mironeşti

Caz şocant la Greaca. Un bătrân cu ambele picioare amputate locuia într-o casă ce stă să se prăbuşească. De ani buni, bărbatul dormea într-un colţ al imobilului, adăpostindu-se chiar la baza acoperişului căzut. Giurgiuveanul a primit însă, în urma unui reportaj la Valahia TV, sprijinul unei fundaţii şi în următoarea perioadă va fi internat la Căminul de Bătrâni de la Mironeşti.

Povestea lui Niculae Istru, un bătrân în vârstă de 68 de ani din localitatea Greaca, ar fi potrivită pentru turnarea unui film. Bărbatul a locuit mai bine de cinci ani în casa părintească, imobil ce stă acum să cadă. De fapt, unele părţi ale clădirii s-au prăbuşit deja, la fel şi acoperişul, de care Niculae s-a folosit pentru a se adăposti de ploaie, vânt sau ninsoare. Anul trecut, în ianuarie, din cauza temperaturilor foarte scăzute, bătrânul a ajuns la spital cu degerături. Medicii i-au amputat ambele picioare. Niculae s-a întors în casa lui şi a stat mai tot timpul ghemuit într-un loc insalubru, pe care-l denumeşte zâmbind amar, „sufragerie”.

Viaţa bărbatului, fost tractorist, s-a schimbat acum mulţi ani, când în urma unui scandal socrul lui a murit. Niculae a fost acuzat de crimă şi a făcut 13 ani de puşcărie. El susţine că de fapt vina ar fi fost a soţiei sale, dar că ar fi luat el totul asupra sa. Imediat după ce a ieşit din închisoare, bătrânul a fost părăsit de nevastă.

Niculae mai are o casă, într-un alt colţ al localităţii. Bătrânul zice că el vrea să meargă acolo, dar că nu i-ar permite autorităţile locale.

“Cine să mă ajute? Nu mă ajută nimeni, am rude, dar fiecare este pentru familia lui. Nu vreau să mă duc nicăieri, am casa mea, dar nu mă lasă nevasta să mă duc acolo. Viaţa asta e, nu există alta, asta e clar!”, ne-a declarat Niculae Istru la sfârşitul săptămânii trecute.

În fiecare zi, vecinii îi aduceau mâncare şi apă. În repetate rânduri, spun ei, au făcut apel către autorităţile locale din Greaca pentru ca acestea să îi acorde lui Niculae Istru ajutor. “Până şi un animal are adăpostul lui, el însă trăieşte mai rău decât un animal. Sunt condiţii mai mult decât inumane acelea în care stă”, spune o vecină de-a lui Niculae, Floarea Bândea.

Niculae are o fată, care nu l-a mai vizitat demult. În schimb, mai vine pe la el un nepot. Ilie spune că face pentru bătrân tot ce poate.

Am mers vinerea trecută la Primăria Greaca pentru a afla în ce mod ar putea autorităţile să îl ajute pe Niculae. Trebuie menţionat că potrivit primarului Mihai Bivolaru, la instituţia pe care o conduce nu există un asistent social. Tot edilul ne-a spus că bărbatul ar mai avea o casă în care nu ar vrea să locuiască. Totuşi, bătrânul ne-a declarat că el acolo doreşte să meargă dar că nu i-ar permite autorităţile locale. Primarul neagă acest lucru şi spune doar că nu poate să îl oblige pe Niculae să se mute.

Din fericire, există oameni care nu doar ridică din umeri şi lasă totul pe seama bătrânului bolnav. Preşedintele Fundaţiei „Miracol”, liberalul Constantin Radu, a reuşit să ia legătura cu Direcţia Generală de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului Giurgiu. Niculae a fost internat recent la Spitalul Judeţean Giurgiu şi ar putea rămâne acolo până când îi vor fi făcute toate analizele în vederea internării sale la Mironeşti.

Print Friendly, PDF & Email

Știri asemănătoare

Lasă un comentariu

*Folosind acest formular ești de acord cu politica noastră de confidențialitate!