Actualitate

Blocarea bugetului propriu al Consiliului Judeţean, drama unui judeţ întreg

Până unde a ajuns lupta politică dusă de PDL la Giurgiu? Până la îngenuncherea a mii de oameni nevinovaţi rămaşi fără salarii, fără sprijin financiar, fără medicamente şi fără speranţă. Am stat recent de vorbă cu aproape toţi directorii instituţiilor subordonate Consiliului Judeţean, al cărui buget a fost blocat de Prefectură, după atacarea acestuia în instanţă, declaraţiile dumnealor fiind, de fapt, apeluri disperate către cei pentru care a primat interesul politic.

 

Probabil că cel mai mare dezastru produs în urma contestării bugetului se înregistrează în domeniul asistenţei sociale şi în cel al sistemului sanitar giurgiuvean. Direcţia Generală de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului este, în acest moment, blocată din toate punctele de vedere.

„Pentru Direcţia de Asistenţă Socială, această situaţie este una de-a dreptul disperată pentru că noi, şi-aşa, am intrat în acest an cu facturi neachitate către furnizorii noştri. Avem în structuri peste 700 de persoane aflate în grija noastră, nu mai vorbesc de cele peste 7.500 de persoane cu handicap care sunt în plată. Nu avem decât să ieşim în stradă cu cei pe care îi susţinem material”, a spus Teodora Avram, directorul DGASPC Giurgiu.

Toate investiţiile începute la Spitalul Judeţean de Urgenţă Giurgiu sunt blocate la rândul lor, acum, după decizia prefectului Cristoi de a ataca în contencios administrativ bugetul propriu al Consiliului Judeţean.

„Noi nu putem continua lucrările de anul acesta. Avem practic încheiat un platou tehnic foarte modern la Spitalul Judeţean de Urgenţă Giurgiu, am achiziţionat două aparate de înaltă perfomanţă, RMN-ul şi tomograful, prin leasing, iar noi avem rate lunare de achitat, aproximativ 1,8 miliarde lei vechi pentru aceste aparate, iar ratele sunt incluse în bugetul Consiliului Judeţean”, ne-a spus directorul SJU, doctor Mihai Petre.

O situaţie dramatică se înregistrează şi la Şcoala Specială din Giurgiu.

„Colectivul Şcolii Speciale va fi direct afectat de blocarea bugetului, trebuie să înţelegem că avem 22 de cadre didactice, oricum vitregite prin statutul lor dat fiind că salariile sunt foarte mici, dar gândiţi-vă ce ar însemna ca nici măcar pe acestea să nu le primească”, ne-a declarat directorul Şcolii Speciale, Carmen Rîureanu.

 

Buget atacat, proiecte şi investiţii blocate

Buget atacat în instanţă, egal proiecte europene blocate, investiţii amânate, activităţi suspendate şi chiar oameni fără acte de identitate!

„Contestarea acestui buget aduce grave prejudicii întregului judeţ. În ceea ce priveşte Centrul de Afaceri, practic ne blochează activitatea. De asemenea, la nivelul întregului Consiliu, sunt proiecte de milioane de euro în stand-by din cauza atacării bugetului în contencios, pentru că sunt blocate sumele necesare asigurării cofinanţării proiectelor importante, care aduc investiţii şi ne ajută să realizăm lucruri la nivel de judeţ; fiind foarte bine cunoscut faptul că Giurgiu este o regiune foarte săracă, iar din partea Guvernului au fost ajutoare infime”, ne-a declarat directorul Centrului de Afaceri Transfrontalier „Danubius” Giurgiu, Clara Mărculescu.

Este nevoie urgent să vă refaceţi actele de indentitate? Trebuie să mai aşteptaţi, din cauza blocării bugetului Consiliului Judeţean de către prefect, activitatea de deplasare în teren a echipelor Direcţiei Judeţene de Evidenţă a Persoanelor este suspendată.

„Avem multe solicitări din partea unor primării şi a Poliţiei, să ne deplasăm în localităţi îndepărtate, ce au fost izolate, unde sunt cetăţeni care au venituri foarte mici şi care nu pot veni la Giurgiu pentru a-şi face actele de identitate. Din cauza blocării bugetului, nu avem bani pentru carburanţi, aşa că suntem nevoiţi să îi aşteptăm pe oameni să vină aici”, ne-a spus directorul Direcţiei Judeţene de Evidenţă a Persoanelor Giurgiu, Marin Durbac.

Această situaţie dramatică, nemaiîntâlnită în judeţul nostru, a fost comentată şi de către directorul Direcţiei de Dezvoltare Rurală, Marian Măroiu.

„Această măsură de blocare a bugetului Consiliului Judeţean este iresponsabilă, luată de nişte oameni iresponsabili, şi mă refer aici la prefectul judeţului Giurgiu, Robert Cristoi, dar şi la liderul PDL Giurgiu, Marin Anton, acest venetic prin judeţul nostru care, nu numai că nu ajută cu ceva acest judeţ şi-aşa printre cele mai sărace din ţară, dar şi pe această brumă de bani, pe care tot guvernul dumnealui a dat-o, o blochează şi ne pune în imposibilitatea de-a mai funcţiona ca instituţie”, a declarat Măroiu.

Prefectul, PD-ul şi cultura

Piese de teatru ce nu vor mai putea fi puse în scenă, proiecte pierdute ale Bibliotecii Judeţene şi suspendarea tuturor activităţilor la Centrul de Conservare a Culturii Tradiţionale Giurgiu. Decizia prefectului Robert Cristoi de a ataca în Instanţă şi astfel de a bloca bugetul Consiliului Judeţean a lovit iremediabil şi în cultura giurgiuveană.

„Iată, vine o nouă lovitură sub centură, ne-au mai ciuruit o aripă, crezând că ne vor îngenunchea. Această blocare a bugetului este o ticăloşie la adresa comunităţii giurgiuvene, a celor şi-aşa marginalizaţi, dacă nu chiar umiliţi. Noi aveam în proiect foarte multe planuri pentru acest an, care îi este dedicat lui Caragiale. Un spectacol cu Tamara Buciuceanu, Sebastian Papaiani, în regia lui Geo Saizescu, nu mai poate veni la Giurgiu pentru că nu ne mai permitem să începem repetiţiile”, ne-a spus directorul Teatrului „Tudor Vianu”, Mircea M. Ionescu.

Şi activităţile Centrului de Conservare au fost anulate. „Este un lucru dramatic. În primul rând, angajaţii noştri sunt cetăţeni ai oraşului şi judeţului Giurgiu, iar cei care fac acest lucru ar trebui să se gândească la faptul că nu fac rău Consiliului Judeţean, ci tuturor locuitorilor judeţului”, ne-a declarat directorul Centrului, Carmen Peţanca.

„Blocarea bugetului aduce nişte prejudicii incalculabile nu doar instituţiei pe care o conduc, Biblioteca Judeţeană I. A. Bassarabescu, unde cel puţin trei proiecte euorpene capitale vor fi anihilate, dar gândiţi-vă ce se întâmplă cu miile de cetăţeni din judeţul şi din municipiul Giurgiu în aceste condiţii”, a afirmat şi directorul Bibliotecii Judeţene Giurgiu, Ion Gaghii.

Prejudicii uriaşe pentru judeţ

Un buget blocat înseamnă şi prejudicii uriaşe pentru autorităţile judeţene, nevoite să plătească dobânzi şi penalităţi la restanţele pentru credite.

„În acest moment, pentru finanţarea proiectelor europene noi derulăm trei credite, trei împrumuturi interne, valoarea totală este de 60 de milioane de lei, pentru care plătim dobânzi şi rate. Am vrea să ştim cum vom remedia această problemă, cum vom plăti dobânzile penalizatoare?”, spune şeful Serviciului Buget Finanţe din cadrul CJ, Florentina Stănculescu.

Pe de altă parte, a fost lansat zvonul, de către conducerea PDL, că prefectul ar fi revenit cu o adresă către Instanţă, în care, pe scurt, a cerut restrângerea acţiunii în contencios, pentru ca unele capitole ale hotărârii de buget să nu mai fie blocate. Specialiştii din CJ precizează că nici la această parte, colegii lor din Prefectură nu se prea pricep.

„Noi avem un singur act administrativ, o singură hotărâre de consiliu în care am aprobat toate prevederile bugetare pentru Consiliu şi pentru unităţile subordonate, ele nu au fost aprobate pe bucăţele. Drept pentru care, acest buget nu poate fi spart în secţiuni, părţi, sau cum or vrea să le numească dumnealor, în aşa fel încât o parte să poată fi blocată şi o alta nu. Toate ţin de acelaşi act administrativ”, a precizat director al Direcţiei Juridice a CJ Giurgiu, Lavinia Crişu.

„Chiar dacă, într-un final, această acţiune în Instanţă va fi respinsă, nu este normal să ţii blocat un buget o lună chiar, deşi se poate ajunge la mai multe, ţinând cont că ar putea fi făcut şi un recurs. Consider că intenţia clară a celor care au atacat bugetul este de a bloca activitatea Consiliului Judeţean, pe mize politice, până la alegerile locale”, ne-a declarat şi consilierul judeţean PNL, avocat Georgeta Mihuţ.

Print Friendly, PDF & Email

Știri asemănătoare

Lasă un comentariu

*Folosind acest formular ești de acord cu politica noastră de confidențialitate!