La zi

Capela Sixtină, cu şase milioane de vizitatori anual, riscă să devină victima propriului succes

Capela_SixtinaDe miercuri, 11 iunie, Vaticanul a început lucrările de schimbare a sistemului de aer condiţionat şi de iluminare a Capelei Sixtine. Toate acestea, desigur, sunt imperios necesare pentru a proteja   frescele lui Michelangelo.
Mai bine de 6 milioane de turişti vizitează anual Capela, iar în timpul verii, aceştia ajung la 20.000 pe zi. Cei care se ocupă de infrastructura acestui stabiliment sacru consideră că şase milioane de turişti pe an, 20.000 zilnic, pe timpul verii, reprezintă deja prea mult, sunt cifre impresionante, dar şi periculoase.
Antonio Paolucci, de exemplu, directorul Muzeelor Vaticane, este de părere că: ”Astăzi, Capela Sixtină riscă să devină victima propriului succes. Invazia turiştilor produce un amestec de praf adus din exterior, transpiraţie şi dioxid de carbon care se acumulează pe suprafaţa frescelor şi le poate deteriora în timp.”
Frescele pictate de Michelangelo (inaugurate de către Papa Iuliu al II-lea în octombrie 1512) au trecut printr-un lung şi stufos proces de restaurare, care a durat 14 ani, şi care s-a finalizat în 1994.

Print Friendly, PDF & Email

Știri asemănătoare

Lasă un comentariu

*Folosind acest formular ești de acord cu politica noastră de confidențialitate!