Începută acum un an şi jumătate, pe vremea când CET aparţinea Consiliului Judeţean, investiţia privind crearea la Giurgiu a unei centrale de cogenerare de înaltă eficienţă a fost finalizată.
Inaugurarea obiectivului, cu o valoare de peste 15 milioane de euro, a avut loc miercuri, 6 noiembrie, în prezenţa reprezentanţilor autorităţilor giurgiuvene, a unor demnitari şi a jurnaliştilor locali.
Centrala de cogenerare este o investiţie 100% privată şi a fost realizată de Alfa Metal, prin societatea înfiinţată special pentru acest proiect, respectiv Electro Energy Sud.
“Investiţia constă într-o centrală de 17,6 megawaţi electrici şi 16 megawaţi termici. Capacitatea acesteia acoperă în totalitate nevoile Giurgiului ca electricitate şi cam jumătate din nevoile privind termoficarea”, a spus preşedintele Electro Energy Sud, Jacob Fonea. Tot el şi-a exprimat speranţa că investiţia va fi extinsă, astfel încât, în final, nevoile municipiului privind termoficarea să fie acoperite în totalitate.
Practic, acum, centrala, cu cele 4 motoare ale sale, vine în completarea a ceea ce produce vechea centrală aparţinând Global Energy Production.
Pentru o investiţie eficientă, trebuie modernizată reţeaua de transport agent termic
Primarul de Giurgiu, Nicolae Barbu, le-a mulţumit celor de la Electro Energy Sud pentru investiţie- mai ales pentru că şi aceasta a contribuit la o majorare rezonabilă a preţului gigacaloriei. În plus, Barbu l-a felicitat şi pe administratorul public al judeţului, Dumitru Beianu, cel care, în mandatul trecut, când era preşedinte al Consiliului Judeţean, a facilitat demararea acestei investiţii, considerate una dintre cele mai mari din Giurgiu, de după Revoluţie.
Luând cuvântul, Dumitru Beianu a declarat că, pentru ca investiţia să fie şi mai eficientă, este imperios necesar ca reţeaua de transport a agentului termic să fie modernizată.
“Mi-aş dori ca în lista de investiţii a anului viitor, municipalitatea să elaboreze un studiu de fezabilitate care să cuprindă o soluţie privind modernizarea reţelei de transport. Iată, a apărut deja această investiţie, sunt în derulare şi altele şi trebuie regândit întregul mod de a furniza şi energie termică şi apă caldă”, a precizat Beianu.
Despre acest aspect a vorbit presei locale şi directorul Global Energy, Sorin Cepraga. El a subliniat faptul că este imperios necesară modernizarea reţelei pentru un preţ al gigacaloriei mai scăzut.
“Avem o problemă de rezolvat ce grevează foarte mult preţul gigacaloriei: reţelele de transport. Sperăm, fie cu fonduri europene, fie cu sprijin de la Guvern, ca în 2-3 ani să reuşim eliminarea tuturor pierderilor, prin reabilitarea reţelelor, iar preţul să fie unul rezonabil şi să descurajăm debranşările”, a zis Cepraga.
Apă caldă, dacă o cer 20% dintre giurgiuveni
În afară de producerea energiei electrice şi termice, punerea în funcţiune la capacitate normală a centralei de cogenerare de înaltă eficienţă înseamnă şi că am putea avea apă caldă la robinete, inclusiv vara. Şi primarul Barbu, dar şi Dumitru Beianu, cât mai ales cei din sistemul de termoficare au dezbătut acest subiect.
Este un deziderat, probabil destul de greu de atins, din cauza, iarăşi, a reţelelor de distribuţie vechi şi deteriorate, dar nu este imposibil, a fost concluzia lor.
Sorin Cepraga, de exemplu, a menţionat că dacă ţevile pentru apă caldă vor fi puse la punct, ar fi nevoie de solicitările a minimum 20% dintre giurgiuvenii racordaţi la sistemul centralizat de încălzire pentru a beneficia de apă caldă. Preţul? Se pare că ar fi mai redus decât cel plătit pentru consumul electric al unui boiler, a mai spus Cepraga. Adică, dacă în medie, la un apartament cu 4 locatari, de exemplu, plătim circa 150 de lei lunar la factura de curent pentru boiler, costurile producţiei de energie termică pentru apă caldă ar însemna un preţ de 100 de lei lunar.
Revenind la centrala inaugurată miercuri, printr-un comunicat de presă, cei de la Electro Energy Sud anunţă că sistemul de cogenerare produce simultan energie termică şi energie electrică, reprezintă o noutate tehnologică, are randament de 90% şi se încadrează cu succes în cadrul Programului European de Încurajare a Înaltei Eficienţe Energetice.
Tehnologia de ultimă generaţie permite supravegherea electronică de la departare, astfel încât cea mai mică defecţiune pune în alertă întreg sistemul. Electro Energy Sud este o companie de proiect înfiinţată de Alpha Metal pentru termoficarea oraşului Giurgiu. În acest sistem au fost investite peste 15 milioane de euro. Alpha Metal îşi propune realizarea de proiecte similare şi în alte localităţi din ţară.
Cătălina Sfetcu
știre anterioară