Un raport din 2010 al Băncii Mondiale considera că programele naţionale de sănătate din România sunt anormal de mari. Problema cea mai deranjantă era considerată suprapunerea responsabilităţilor Casei Naţionale de Asigurări de Sănătate peste cele ale Ministerului Sănătăţii.
Astfel de suprapuneri au existat până mai ieri în finanţarea programului naţional de cancer sau diabet. De asemenea, programul naţional de endocrinologie era finanţat o treime de către Ministerul Sănătăţii, iar restul de către CNAS. Nici o explicaţie în cazul acestor împărţiri.
Ordonanţa de Urgenţă adoptată de către Guvernul Ponta pe 12 decembrie şi publicată în Monitorul Oficial joi, 27 ale lunii în curs, elimină aceste suprapuneri de responsabilităţi pe programele naţionale.
Astfel, Ministerul Sănătăţii se va ocupa exclusiv de prevenţie şi de programele naţionale de TBC, HIV şi transplant.
În responsabilitatea CNAS rămân totuşi programele naţionale considerate a fi cele mai consistente: cancer, diabet, endocrinologie. Acestea vor fi finanţate exclusiv din fondurile CNAS.
Schimbarea cea mai importantă apare în zona achiziţiilor publice, acolo unde circulau cei mai mulţi bani, fără posibilitatea controlului cheltuirii lor. Ordonanţa merge în direcţia centralizării complete la nivelul Ministerului Sănătăţii a licitaţiilor organizate pentru medicamentele şi materialele medicale din cadrul programelor naţionale.