Actualitate La zi Politic Social

Comitetul de Initiativă Cetătenească privind modificarea Constitutiei s-a întâlnit cu mass-media giurgiuveană

Colitia pentru familie: Un referendum pentru România!
Comitetul judetean Giurgiu al Comitetului de Initiativă Cetătenească privind modificarea Constitutiei a organizat joi, 7 septembrie, în sala de conferinte de la Casa cu flori, o întâlnire de informare cu privire la activitatea acestui comitet şi la actiunile pe care le va organiza în perioada imediat următoare.
Alături de prof. Narcisa Alexandru, preşedintele comitetului judetean s-au aflat alti patru membri ai acestei structuri judetene: părintele Georgian Tudor (preot paroh Biserica Buna Vestire), părintele Marian Ciocănel (preot paroh la catedrala Adormirea Maicii Domnului), Viorel Dumitru (pastor la Biserica creştină baptistă Sfânta Treime), Clara Mărculescu (președinte Asociația Eastern Danube Convention & Visitors Bureau).
S-a vorbit despre referendumul pentru redefinirea familiei, ce va avea loc în toamnă. Revizuirea Constituţiei poate fi făcută doar dacă este susţinută de cel puţin 500.000 de cetăţeni cu drept de vot. Legea Fundamentală va prevedea în mod expres că familia se întemeiază pe căsătoria liber consimţită între un bărbat şi o femeie. În forma actuala, Constituţia prevede că „familia se întemeiază pe căsătoria liber consimţită între soţi”. Totul după ce în toamna anului 2015, Coaliţia pentru Familie a decis demararea procedurilor de revizuire a Constituţiei României pentru modificarea art. 48, alineat 1, „Familia”, pentru a înlocui termenul „soţi” cu exprimarea „bărbat şi femeie”.
Iniţiativa cetăţenească este în prezent la Senat, forul decizional în ceea ce priveşte acest demers legislativ. Mai întâi, iniţiativa va fi discutată  în comisiile de specialitate ale Senatului. Ulterior, proiectul trebuie adoptat cu o majoritate de cel puţin două treimi din numărul senatorilor în plen. La Camera Deputaţilor 232 de deputaţi au votat „pentru“, 22 „împotrivă“ şi 13 s-au abţinut.
În cele din urmă, după votul din Senat,  revizuirea Constituţiei are loc doar după ce iniţiativa ajunge la referendum, organizat la maxim 30 de zile de la data în care proiectul trece de forul decizional, şi acesta e validat. Pentru a fi validat sunt necesare două condiţii cumulative:  să fie o prezenţă la urne de 30% din numărul total al celor înscrişi pe listele electorale (aproximativ 18 milioane de alegători), iar din cei prezenţi 50% plus unul să fie „pentru“ modificarea Constituţiei.
Comitetul judetean a înaintat demersuri către senatorii Cristian Marciu şi Niculae Bădălău cărora le cer să sustină demersul de modificare a Constitutiei, în sensul că familia se întemeiază pe căsătoria liber consimţită între un bărbat şi o femeie şi nu între soti, cum este acum în Constitutie.
Următorul eveniment organizat la Giurgiu va avea loc joi, 14 septembrie, la ora 18,00, la Ateneul Nicolae Bălănescu din Giurgiu.
M.M.
 

Print Friendly, PDF & Email

Știri asemănătoare

Lasă un comentariu

*Folosind acest formular ești de acord cu politica noastră de confidențialitate!