Zeci de jandarmi, elevi şi reprezentanţi ai autorităţilor locale şi judeţene au plantat marţi, 22 martie, la Gostinu, sute de puieţi de plop. Acţiunea a fost organizată de către primăria comunei menţionate, cu sprijinul Direcţiei Silvice.Peste 1.200 de puieţi de plop alb şi plop american au fost plantaţi pe o suprafaţă de aproximativ trei hectare, terenul fiind amplasat în apropierea renumitei plaje de la Gostinu. „Acţiunea nu a fost importantă doar pentru că s-a împădurit o suprafaţă în zona de câmpie. După câte ştiţi, zona de sud a României este predispusă la deşertificare în următorii ani, lucru sensibil de perceput şi în clima aridă pe timp de vară. Acţiunea de împădurire a fost totuşi la fel de importantă pentru că imediat în apropierea acestei suprafeţe urmează să punem în aplicare, sper chiar în cursul acestui an, un proiect transfrontalier împreună cu bulgarii, proiect pentru care mă lupt de doi ani”, ne-a declarat primarul din Gostinu, Dumitru Văcaru.
Edilul a precizat că proiectul prevede printre altele şi amplasarea în zona menţionată a unor căsuţe pentru pescari, amenajarea unor parcări şi a unor alei pietonale. „Sper să creez aici un habitat deosebit, să fie un loc de recreere atât pentru bucureşteni cât mai ales pentru giurgiuveni”, a mai spus Văcaru.
Bucuroşi pentru că au putut participa la o acţiune deosebită şi mai ales pentru că dau un exemplu celor mari, circa 50 de elevi de la mai multe unităţi de învăţământ din Giurgiu au fost marţi, 22 martie, prezenţi la acţiunea de la Gostinu. Astfel, au participat la împădurire copiii de la Şcoala generală numărul 8 din municipiul Giurgiu, dar şi şcolarii de la unităţile din Prundu şi, firesc, Gostinu.
Directorul şcolii din localitatea unde a avut loc activitatea, Maria David, ne-a declarat că elevii săi au mai fost implicaţi în astfel de activităţi ecologice.
„Acest tip de acţiune este foarte important pentru educaţia copiilor în vederea protecţiei mediului, dar şi pentru cultivarea dragostei lor pentru mediu şi pentru frumos, ştiut fiind faptul că un mediu curat înseamnă o viaţă sănătoasă”, a afirmat David.
2011, Anul Pădurii
La rândul său, Maria Vlad, coordonator de proiecte ecologice în cadrul Şcolii Generale numărul 8 „Academician Marin Voiculescu”, a vorbit despre importanţa activităţii de la Gostinu, în contextul în care, 2011 a fost denumit
„Anul Internaţional al Pădurii”. „Acum, mai mult ca oricând, şcoala noastră are în vedere activităţi ecologice cu elevii, dar şi activităţi de conştientizare a populaţiei în ceea ce priveşte problemele grave cu care se confruntă planeta”, a spus Maria Vlad.
Pentru activitatea de la începutul săptămânii, Direcţia Silvică Giurgiu a oferit gratuit puieţii de plop Primăriei Gostinu. De altfel, instituţia a susţinut şi va continua să sprijine asemenea activităţi în mai multe zone ale judeţului.
„Ce am avut în plan referitor la împăduririle din această perioadă am lichidat până la ora actuală. Această acţiune este practic în afara fondului forestier, este creată special pentru a marca Anul Internaţional al Pădurii şi, prin bunăvoinţa Primăriei Gostinu, această suprafaţă de teren a fost pusă la dispoziţie pentru plantarea puieţilor”, ne-a spus directorul Direcţiei Silvice Giurgiu, Dan Dumitrescu.
Prezenţi la evenimentul de la Gostinu, reprezentanţii autorităţilor locale şi judeţene au lăsat cazmaua din mână doar când au acceptat să stea de vorbă cu jurnaliştii. „Este o acţiune nemaipomenită, mai ales că, aşa cum spunea şi directorul Direcţiei Silvice, s-a depăşit fondul forestier. Este o iniţiativă deosebită, care, alături de alte asemenea acţiuni din ţară, va duce la împădurirea a sute de hectare de teren”, a afirmat prefectul judeţului Giurgiu, Robert Cristoi.
La rândul său, administratorul public al judeţului, Ionel Muscalu, ne-a spus:
„Activitatea de la Gostinu este extrem de benefică atât pentru mediu, cât şi pentru oameni. Vedem şi trăim într-o lume care dă acum socoteală că nu a gestionat aşa cum se cuvine sursele de mediu. Cu certitudine că lucrul care s-a întâmplat marţi, la Gostinu, ne demonstrează că vrem să arătăm că gândim altfel decât până acum”.
Exemplu de voluntariat au dat marţi, 22 martie, la Gostinu, şi peste 40 de jandarmi giurgiuveni. „Noi participăm cu plăcere la astfel de acţiuni, am participat şi în anii trecuţi. Jandarmeria trebuie să dea un exemplu, mai ales că 2011 este Anul Pădurii, dar mai important decât aceasta este că au fost defrişate suprafeţe mari de teren ce trebuie neapărat reîmpădurite”, ne-a declarat adjunctul inspectorului şef al Inspectoratului Judeţean de Jandarmi Giurgiu, colonelul Ion Răducanu.