Luni, 26 noiembrie ora 10.00, la sediul Incubatorului de Afaceri Giurgiu s-a desfasurat conferinta de presa prilejuita de deschiderea proiectului “Sustinerea turismului rural in regiunea Giurgiu-Ruse prin intermediul patrimoniului cultural”(Sustaining Rural Tourism in the Giurgiu-Ruse Area Through its Cultural Heritage), cod EMS ROBG-502, depus in cadrul Programului de Cooperare Transfrontaliera Romania-Bulgaria – Interreg V A.
Proiectul este implementat de Asociatia Eastern Danube Convention & Visitors Bureau Giurgiu si Centrul de Sprijin pentru IMM Ruse, are o valoare de 306 273,24 euro si se va desfasura pe parcursul a 14 luni.
Proiectul are ca obiectiv general dezvoltarea unei abordari integrate a promovarii patrimoniului cultural intangibil si tangibil al comunitatilor rurale atat din Giurgiu, cat si din Ruse, pentru a sprijini dezvoltarea economica locala si evolutia turismului rural. Ca atare, proiectul isi propune sa dezvolte un studiu comun complex, care sa identifice satele din judetul Giurgiu si districtul Ruse cu cel mai mare potential turistic (autenticitatea rurala pastrata prin traditii si obiceiuri, practici, arhitectura locala, produse, evenimente comunitare etc.). Vor fi selectate 20 de astfel de sate in total (10 de fiecare parte a frontierei). Studiul va cuprinde o documentare cuprinzatoare si detaliata a elementelor culturale care au justificat selectia satelor (traditii, istorii, stilul de viata, cladiri traditionale, produse, evenimente comunitare etc.) si o serie de materiale fotografice profesionale ce vor insoti elementele culturale intangibile). In final, proiectul va include elaborarea unei strategii de valorificare a tuturor comunitatilor rurale analizate care ar avea ca obiectiv asigurarea celor mai importante elemente ale patrimoniului cultural si promovarea lor eficienta si durabila. Atat studiul, cat si strategia vor fi diseminate celor mai relevanti actori locali (autoritati, actori economici, grupuri de initiativa si asociatii etc.). Pentru a promova in continuare satele selectate de pe ambele maluri ale Dunarii, proiectul va include si dezvoltarea unui ghid turistic comun, dar si a unui album foto care vor fi distribuite gratuit in centrele de informare turistica din regiune, hoteluri, restaurante, autoritatilor locale etc. Vizibilitatea acestor doua produse va fi marita prin organizarea unei expoziții de fotografie in care vor fi afișate cele mai bune materiale fotografice elaborate in timpul fazei de documentare ( incluse in albumul foto si ghidul turistic).
Vor fi organizate si o serie de dezbateri / evenimente tip masa rotunda (cate una pentru fiecare comunitate rurala selectata in studiu) privind dezvoltarea turistica durabila. Intalnirile vor fi moderate de experti in domeniu din Romania si Bulgaria, se vor adresa si vor fi invitati sa participe reprezentanti ai autoritatilor locale, locuitori ai comunitatilor si actori economici din zona. In timpul intalnirilor vor fi prezentate cazuri de buna practica in dezvoltarea locala si va fi oferit sprijin pentru identificarea prioritatilor strategice si a liniilor de actiune pentru viitoarele proiecte de dezvoltare.
In ultima perioada de implementare, la Giurgiu va avea loc o conferinta care va reuni toti actorii relevanti din Giurgiu si Ruse si vor fi expuse concluziile activitatilor realizate in cadrul proiectului.