O adevărată mafie a cimitirelor, din care intendenţii au făcut se pare bani frumoşi şi care a lăsat în urmă un adevărat haos în registre. Asta au descoperit reprezentanţii municipalităţii în urma unor controale efectuate în cimitirele din oraş, dar care vor lăsa organelor de ordine să stabilească cine se face vinovat. Între timp, consilierii locali au aprobat ieri, după o oră de dezbateri mai mult sau mai puţin la obiect, un nou regulament de funcţionare şi organizare a cimitirelor care ar trebui să restabilească ordinea şi siguranţa în aceste locaţii lăsate ani la rândul pradă hoţilor de fier vechi şi cerşetorilor.
Tonele de gunoi, vegetaţia luxuriantă pe timpul verii, alaiurile de cerşetori şi găştile hoţilor de fier vechi din cimitirele giurgiuvene au fost reclamate în nenumărate rânduri de giurgiuveni şi semnalate de presa locală, însă fără rezultat.A fost nevoie să curgă multă cerneală, să se verse mult năduf şi să se schimbe multe grilaje de către proprietarii mormintelor până când autorităţile şi-au îndreptat privirea şi către cimitirele din oraş. Iar situaţia de acolo, este mai încâlcită decât pare şi dincolo de problemele vazute si cunoscute de toată lumea, s-au descoperit şi nereguli ascunse de văzul lumii. Iată ce a declarat recent primarul Nicola Barbu: „S-a dat şpagă şi cine a vrut a luat ce a vrut”.
După ce toamna trecută s-a făcut curăţenie la propriu, cu mâna de lucru mai ieftină a deţinuţilor din Penitenciarul Giurgiu, ieri s-a făcut curăţenie şi în modul de organizare şi funcţionare a cimitirelor, prin aprobarea unui nou regulament. Dincolo de lămuririle fireşti, acesta a stârnit şi discuţii uşor morbide, dar şi comentarii trase de păr, în cele mai bine de cinci zeci de minute cât s-a discutat despre acest proiect.
Regulamentul aprobat ieri de consilieri prevede zeci de articole printre care cele referitoare la atribuirea locurilor de înhumare, a construcţiile efectuate acolo dar şi la amenzile reglementate pentru depozitarea gunoiului sau distrugerea mormintelor. Aşadar locurile de vechi se clasifică după criteriul duratei de concesionare şi anume cu drept de folosinţă pe 7 ani, sau locuri de înhumare concesioante pe 40 de ani. După expirarea duratei de concesioanare, administraţia cimitirelor va fi obligată să anunte titularii in termen de 30 de zile să vină să îşi reinnoiască contractul. Tot in noul regulament, la art.12 este interzisă intrarea in cimitira persoanelor aflate in stare de ebrietate,a cersetorilor sau a vanzatorilor ambulanţi, dar si circulaţia si stationarea automobilelor. Art.29 specifică faptul că titularul isi pierde dreptul expres la acest drept în caz de părăsire sau dacă timp de 3 ani se mentine o stare de neingrijire a locurilor de inhumare. Conform noului regulament, se pot executa lucrările funerare in cimitire doar cu acordul Societării Intretinerea peisagistica a Spatiilor Verzi si asta dupa obtinerea unui aviz, contra cost. Consilierii locali au aprobat ieri şi acordarea de amenzi pentru persoanele care arunca gunoi, se urcă pe morminte, depozitează gunoi sau materiale de construcţii. În plus, cine va dori sa beneficieze de diferite serivicii de îngrijore a mormintelor va putea achita 3 lei administratiei cimitirelor, bani din care vor fi platiri paznici si ingrijitori.