Actualitate

CREDINCIOȘII PAROHIEI „SF. HARALAMBIE” DIN MUNICIPIUL GIURGIU, ÎȘI SĂRBĂTORESC OCROTITORUL

În fiecare an, la data de 10 februarieBiserica Ortodoxă face pomenirea Sfântului Sfințit Mucenic Haralambie. Sfântul se bucură de o mare evlavie în rândul credincioșilor români, dovada acestui lucru o reprezintă numărul semnificativ de biserici ocrotite de el. Între acestea se numără șiBiserica „Sf. Sfințit Mucenic Haralambie” din Mun. Giurgiu.

Cu acest prilej, cu binecuvântarea Preasfinţitului Părinte Ambrozie, Episcopul Giurgiului, un ales sobor de preoţi şi de diaconi, condus de părintele Puflea Nicușor, protoiereu al Protopopiatului Giurgiu, a săvârşit în această seară slujba Vecerniei unită cu Litia, în prezenţa a numeroși credincioşi.

La finalul slujbei, părintele protoiereu Puflea Nicușor a adresat celor prezenți un cuvânt despre viaţa Sfântului Sfinţit Mucenic Haralambie.

„Sfinții de altă dată ai Bisericii ne arată adevărata și frumoasa viețuire în Hristos. Unul dintre acești sfinți, chiar printre primii martiri din perioada de început a Bisericii, este Sfântul Haralambie. El este un exemplu de slujire și de iubire a Mântuitorului Iisus Hristos, iar dacă Mântuitorul a spus că mai mare dragoste nimeni nu are ca viața să și‑o pună pentru prietenii săi, vom înțelege că nimic nu este mai de preț, mai însemnat, în lumea aceasta, decât jertfirea propriei vieți pentru Domnul. Așa a făcut și Sfântul Haralambie. Nu a fost singurul martir al Bisericii. În perioada cea mai grea de persecuții pe care a traversat‑o Biserica au fost nenumărați martiri. Sfântul Haralambie este poate martirul cu viața cea mai înaintată. Izvoarele care ne‑au consemnat viața și pătimirea sa ne spun că a murit la 113 de ani, după ce slujise Biserica vreme de peste 80 de ani ca preot și apoi episcop”, a spus Preacucernicia Sa.

Manifestările religioase vor continua mâine, 10 februarie 2019, cu slujba Sfintei Liturghii Arhierești, oficiată de Întâistătătorul eparhiei noastre, care va fi urmată de o slujbă de pomenire pentru ctitorii sfântului locaş trecuţi la cele veşnice.

Credincioşii prezenţi s-au închinat la părticele din moaștele Sf. Haralambie, păstrate în biserica parohiei, apoi aceștia au primit iconițe cu chipul Sf. Sfințit Mc. Haralambie.

Sursa: http://episcopiagiurgiului.ro/

Print Friendly, PDF & Email

Știri asemănătoare

Lasă un comentariu

*Folosind acest formular ești de acord cu politica noastră de confidențialitate!