La zi

Curtea Constituţională acceptă doar 30 de procente pentru validarea referendumului

00092365_largeJoi, 14 noiembrie, Curtea Constituţională a respins solicitarea preşedintelui Traian Băsescu privind legea referendumului. Astfel, pragul la referendum va fi de doar 30%. Modificarea se va aplica însă doar după un an de la intrarea în vigoare a legii, după ce aceasta va merge spre publicare în Monitorul Oficial şi spre promulgarea aferentă. Şeful statului este obligat să o promulge în maximum 10 zile după publicare.

Sesizarea preşedintelui Traian Băsescu a fost respinsă de Curtea Constituţională cu majoritate de voturi, iar reducerea cvorumului de participare la 30% va deveni lege. Conform calendarului, promulgarea noilor modificări din legea referendumului de către Băsescu ar trebui să se petreacă până pe 24 noiembrie. În această situaţie, este de menţionat, organizarea unui referendum de revizuire a Constituţiei concomitent cu un prim tur al alegerilor prezidenţiale, intenţie anunţată de liderii USL, ar mai fi posibilă doar duminică, 30 noiembrie 2014.

Traian Băsescu a susţinut întotdeauna că legea ar trebui să prevadă pentru validarea referendumului un cvorum de minimum 50% plus unu.

Print Friendly, PDF & Email

Știri asemănătoare

Lasă un comentariu

*Folosind acest formular ești de acord cu politica noastră de confidențialitate!