După ce marii finanţişti ai lumii au pronosticat un termen (mai degrabă) îndepărtat pentru moartea recesiunii, omul de rând nu şi-a pierdut totuşi speranţa că în 2014, eventual 2015, se va anunţa încetarea crizei. De ce? Pentru că orice context favorabil la nivel internaţional îl poate îndreptăţi să-şi aroge dreptul la un dram de optimism în plus.
Mai ales după ce FMI şi UE, creditorii celei mai năpăstuite, dar şi răsfăţate, ţări europene, Grecia, după patru ani de strictă disciplină impusă, au recunoscut că ”Grecia a parcurs un drum lung pentru recuperarea finanţelor sale, iar ca o provocare majoră, se poate vorbi de restabilirea încrederii pentru ca ţara să revină pe creştere economică.”
Fondul Monetar Internaţional a adăugat că ”În efortul de a-şi restabili economia, Grecia are nevoie de continuarea reformelor structurale, dar mai ales de combaterea evaziunii fiscale în care, din nefericire, s-au înregistrat foarte puţine progrese.”
Aceste considerente se bazează pe previziunile economice publicate vineri, 3 mai, de către Comisia Europeană, care se aşteaptă ca Grecia să treacă pe plus în 2014, după 6 ani de recesiune, înregistrând o creştere a Produsului Intern Brut de 0,6%.