Externe

Dalai Lama, ultimul lider tibetan

Dalai-Lama-pic-1

Dalai Lama a ajuns la 79 de ani, din 1959 fiind în exil. Într-un interviu acordat BBC, cel căruia i-a fost acordat Premiul Nobel  pentru pace în 1989 a declarat că rolul său de lider al Tibetului nu mai include responsabilităţi politice. El a transferat, de fapt, puterea politică, încă din 2011, unui lider al guvernului tibetan în exil.

Faţă de acest gest, comunitatea internaţională a comentat mişcarea drept o garanţie a faptului că Tibetul va avea un lider care să nu fie controlat de Beijing.

Asta după ce China a declarat în dese rânduri că ea va fi cea care va alege următorul Dalai Lama. Concret, oficialii chinezi sunt de părere că instituţia lui Dalai Lama va înceta într-o bună zi. ”Aceste instituţii artificiale vor înceta. Nu avem nicio garanţie că nu va veni un Dalai Lama prost, care se va face de râs. Asta ar fi foarte trist. Aşa că e mai bine ca o instituţie veche de secole să ia sfârşit cu un Dalai Lama popular.”, a declarat unul dintre purtătorii de cuvânt ai administraţiei prezidenţiale de la Beijing.

Print Friendly, PDF & Email

Știri asemănătoare

Lasă un comentariu

*Folosind acest formular ești de acord cu politica noastră de confidențialitate!