Într-o societate sau comunitate, cum este Giurgiu este absolut firesc ca fiecare individ să aibă o părere pro sau contra asupra unei situații de fapt. Diferența constă, însă, în faptul că, de cele mai multe ori, ca să nu zic mereu, aceasta vine pe fondul unei orientări politice și, în cazul acesta este grav, deoarece, opiniile divergente nu sunt niciodată constructive.
Astfel, susținând sau promovând ideile unui partid ori altul sau, în cazul giurgiuvenilor, care se cunosc cu toții între ei, ale unui lider sau altul, nu vom ajunge decât să ne împărțim în social-democrați și liberali, fără a ajunge vreodată la un numitor comun.
Că unii n-au făcut nimic, că alții au făcut totul, acest aspect ar trebui să ne îngrijoreze pe toți, deopotrivă și, în loc să blamăm adversarul politic, de ce nu ne-am așeza, cu toții, la aceeași masă și să căutăm împreună cele mai bune soluții la problemele noastre?
Dacă acest lucru s-ar fi întâmplat, imediat după momentul 89, iar PSD-ul, care i-a succedat Frontului Salvării Naționale, ar fi gestionat corect și cu responsabilitate moștenirea comunistă, cu siguranță ar fi rămas și astăzi unic partid politic și, mai mult, România nu ar fi ajuns aici, ci mult mai departe.
Revenind la Giurgiu, administrație preluată și condusă politic de PSD pentru mulți ani, s-a confruntat, mai întâi, cu demolarea a tot ceea ce a însemnat industrie, agricultură, economie, în general.
Cei care susțin că, astăzi, giurgiuvenii au cele mai multe probleme existențiale, rămase neidentificate, uită cel mai esențial lucru și anune că, în timpul guvernării PSD, prin închiderea Platformelor I și II ale Combinatului Chimic, Șantierului Naval, ICMUG, Dunăreana, etc, peste 15 mii de locuitori au rămas fără locuri de muncă.
Astfel, problemele giurgiuvenilor nu sunt de astăzi, ele sunt vechi, iar așa cum aflarăm, liberalii, veniți în ultimii ani la cârma județului, nu le rezolvară.
Categoric că este și acesta un aspect de luat în considerare, dar de ce urmărim mereu să ne legăm de efecte și nu căutăm cauzele. Adică, dacă PSD, în mai mulți ani de guvernare decât PNL, nu și-a făcut așa cum trebuie datoria, de ce acuzăm doar liberalii că n-au… reparat totul? Fiindcă se știe că, a repara este mult mai greu decât a construi!
Apoi, dacă am fi obiectivi și fără patimă politică, de ce n-am privi cu mult în urma liberalilor și am recunoaște dezastrul? Deoarece, categoric suntem subiectivi. Adică, să spui că, după patru mandate ale lui Lucian Iliescu, Giurgiu ar fi la fel ca atunci când l-a preluat, ar fi de-a dreptul rea voință. Să ne amintim, apoi, cum a lăsat și domnul Boiangiu județul, în 2008. Atunci, despre ce vorbim?
Și, revenind la acea acuzație, precum că PNL încă se ocupă de identificarea problemelor cetățenilor pe care, după mai mulți ani în fruntea administrației, ar trebui să le cunoască, aș lansa doar o singură invitație: să privim în urmă, la cauza tuturor problemelor. Cine le-a creat e fără vreo vină?
Nina Mițoi