Economic La zi Social

Desfiinţarea Şcolilor de Arte şi Meserii, cea mai stupidă iniţiativă a Ministerului Educaţiei din ultimii ani

scolile_de_arte_si_meserii_ofera_oportunitati_elevilor_de_clasa_a_8_a-17128Suntem în 2009, pe când Traian Băsescu încă nu îşi începuse al doilea mandat la Cotroceni. Ce se întâmplă în vara acelui an? Ecaterina Andronescu, ministrul Educaţiei din acea perioadă, catastrofal consiliată, decide să desfiinţeze aşa numitele SAM-uri (Şcoli de Arte şi Meserii), direcţionând locurile către liceele tehnice.Ce s-a petrecut mai apoi, în următorii cinci ani? Aproape 55.000 de copii cu vârste cuprinse între 15 şi 16 ani se regăsesc astăzi în afara sistemului de educaţie, abandonând practic liceul foarte rapid. Mai mult, o altă statistică indică faptul că cel puţin 10% dintre cei care termină, cu chin cu vai, clasa a VIII-a, abandonează şcoala instant, în principal din cauza faptului că familiile nu pot să acopere costurile a patru ani de şcolarizare.
Toate acestea au fost generate de renunţarea, absolut stupefiant, la şcolile profesionale. Pentru că despre asta e vorba, până la urmă. SAM-urile de ”ieri” sunt practic şcolile profesionale de ”alaltăieri”.
Amintim că Ministerul Educaţiei a pus în dezbatere publică până pe 14 februarie, anul curent, o strategie naţională pentru promovarea şi protecţia drepturilor copiilor.

Print Friendly, PDF & Email

Știri asemănătoare

Lasă un comentariu

*Folosind acest formular ești de acord cu politica noastră de confidențialitate!