Actualitate Educație

DEZBATERE REGIONALĂ PRIVIND SITUAŢIA COPIILOR AI CĂROR PĂRINŢI SUNT PLECAŢI LA MUNCĂ ÎN STRĂINĂTATE

Reprezentanţii Direcţiei Generale de Asitenţă Socială şi Protecţia Copilului Giurgiu au participat vineri, 6 octombrie 2017, la dezbaterea regională organizată de Organizaţia Salvaţi Copiii România, dezbatere care a vizat aspecte legate de protecţia copiilor ai căror părinţi sunt plecaţi la muncă în străinătate.
Dezbaterea a avut loc la Târgovişte, la sediul Inspectoratului Şcolar Dâmboviţa şi a reunit reprezentanţi ai Direcțiilor Generale de Asistență Socială și Protecția Copilului, Inspectoratelor Şcolare, Centrelor Județene de Resurse și Asistență Educațională, precum și ai mai multor Servicii Publice de Asistență Socială, şcoli, instanțe de judecată și ONG-uri din  județele Argeş, Călăraşi, Giurgiu, Ialomiţa, Prahova şi Dâmboviţa.                          La nivelul celor 7 judeţe există, conform statisticilor oficiale, 12 700  copii  care au unul sau ambii părinţi  plecaţi la muncă în  străinătatate, dintre care 631 copii sunt în judeţul Giurgiu.
Întrucît nu pentru toţi aceşti copii a fost parcursă procedura de delegare a  autorităţii părinteşti pe cale judecătorească, pentru perioada absenţei parinţilor din ţară, dezbaterea a vizat aspecte legale privind delegarea temporară a autorităţii părinteşti. De asemenea au fost prezentate şi bune practici de intervenţie în sprijinul copiilor ai căror părinţi sunt plecaţi la muncă în străinătate.
 
La nivelul judeţului Giurgiu, conform cifrelor raportate de primării la D.G.A.S.P.C.,  numărul copiilor cu părinţii plecaţi la muncă în străinătate  este mai mare comparativ cu aceeaşi perioadă a anului trecut. Acesta nu însemnă  neapărat că a crescut numărul copiilor aflaţi în această situaţie, ci că unele primării se implică mai mult în  identificarea cazurilor. Astfel, din centralizările realizate pe baza cifrelor transmise  de primăriile din judeţul Giurgiu la sfârşitul anului trecut, reiese că în judeţul nostru erau 308  copii care au unul sau ambii părinţi plecaţi la muncă în străinătate iar din ultimele centralizări  ale datelor, întocmite în acest an, reiese că numărul cazurilor este mult mai mare  (631 copii).
„ Sunt primării în judeţ, precum Bolintin Vale şi Bolintin Deal, care colaborează cu şcolile în identificarea cazurilor dar şi primării care transmit la D.G.A.S.P.C. că nu există pe raza localităţii niciun copil ai cărui părinţi sunt plecaţi la muncă în străinătate. În vederea reglementării situaţiei copiilor cu părinţii plecaţi la muncă în străinătate, la solicitarea Autorităţii Naţionale pentru Protecţia Drepturilor Copilului şi Adopţie şi a Organizaţiei Salvaţi copiii, Direcţia Generală de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului Giurgiu a transmis, în cursul lunii august 2017, adrese  către toate primăriile din judeţul Giurgiu, prin care au fost făcute precizări cu privire la realizarea procedurii de delegare a autorităţii părinteşti de către părinţii  aflaţi în această situaţie, pe durata absenţei lor din ţară”, a declarat Denisa Cristescu, consilier Compartimentul Relaţii cu Mass- Media în cadrul D.G.A.S.P.C. Giurgiu.
 
 

                                                                               D.G.A.S.P.C. Giurgiu

Print Friendly, PDF & Email

Știri asemănătoare

Lasă un comentariu

*Folosind acest formular ești de acord cu politica noastră de confidențialitate!