Comentarii Pixu' corect

Dezumanizarea politicii sau… politica dezumanizării

de-ce

N-a trecut nicio săptămână din campania electorală şi spiritele se încing din ce în ce mai tare. Nu însă între partide şi reprezentanţii lor, care, cel puţin la nivel declarativ, susţin, la unison, o campanie electorală corectă, decentă şi fără atacuri, ci la nivelul oamenilor (să zicem) de rând. Mai grav, la nivelul… jurnaliştilor şi, mai ales, al tinerilor.

S-a ajuns deja la certuri aprinse pe reţelele de socializare, la acuzaţii şi răspunsuri pe măsură, la discuţii interminabile pe tema unora şi altora. Jurnaliştii sunt acuzaţi că sunt partizani (politic, evident). Şi e şi normal să fie aşa, pentru că, trebuie să recunoaştem, în România nu se mai poate vorbi demult despre presă independentă, o idee devenită deja utopică.

Şi nu e de mirare, atâta timp cât presa, pentru a exista, are – ca orice alt sector al economiei şi vieţii, în general – nevoie de bani, iar banii, în România, sunt concentraţi în sfera politică, deci ar fi imposibil să vorbim – cel puţin în condiţiile actuale – despre presa independentă în România.

Jurnaliştii sunt şi ei oameni, cu păreri, opinii, simpatii şi antipatii individuale (aşa cum fiecare om are). Şi, în plus, jurnaliştii trebuie să mănânce, să-şi plătească facturile şi ratele, ei practică o meserie ca oricare alta, pentru care sunt plătiţi. Şi, evident, dacă sunt plătiţi, trebuie să servească intereselor celor ce plătesc.

Nimic ieşit din comun sau nou, nu-i aşa? Ce este suprinzător, însă, este atitudinea pe care au început să o aibă unii politicieni (din păcate, oameni din generaţia tânără, la care cu toţii avem pretenţii şi aşteptări mari, sperând că vor aduce un suflu nou în politica românească, o schimbare de mentalitate) faţă de presă, de jurnalişti.

Spuneam mai devreme că s-a ajuns la atacuri la persoană, la acuzaţii dure, lansate pe reţelele de socializare. Asta mă face să mă gândesc la relaţiile dintre politicieni. Oare chiar credeţi că adevăratele relaţii dintre ei sunt cele afişate public? Cele în care se împroaşcă reciproc cu noroi în orice ieşire publică?

Eu nu mai cred în asta. Şi am să vă spun şi de ce. În urmă cu nişte ani (mulţi, e adevărat), în Giurgiu era de notorietate conflictul deschis dintre Lucian Iliescu, pe atunci primar al municipiului, şi Victor Boiangiu (tot pe atunci), preşedinte de Consiliu Judeţean.

Nu exista conferinţă de presă sau şedinţă de consiliu în care cei doi să nu se acuze, să se împroaşte reciproc cu noroi, iar declaraţiile erau atât de belicoase, încât toată lumea trăia cu impresia că, dacă cei doi s-ar întâlni faţă în faţă, s-ar lua la bătaie, s-ar omorî.

Ei bine, şocul cel mai mare a fost atunci când am aflat – şi apoi m-am şi convins că aşa e – că, după ce se termina programul de lucru, cei doi erau cei mai buni prieteni, se vizitau, mergeau împreună la vânătoare… Iar a doua zi veneau din nou în faţa presei şi lansau acuzaţii şi mai dure unul la adresa celuilalt.

Nu pot decât să îmi închipui cât s-or fi amuzat ei citind ce scria presa la vremea respectivă despre declaraţiile lor. Dar, trebuie să recunosc, acum îi admir!

Acum, când văd că politica poate duce la dezumanizarea unor oameni care, până ieri, se salutau, erau prieteni, sau, cel puţin, se respectau. Va trece şi campania asta, se vor linişti apele, probabil şi sunt curioasă să văd atunci dacă toată această ură va duce la ceva… La ceva bun. Sunt sigură că nu. Aşa cum sunt sigură că mulţi giurgiuveni vor ajunge nici să nu se mai salute, măcar, din cauza convingerilor politice. Şi îmi pare rău. Îmi pare rău când văd că politica ajunge să ne dezumanizeze, cu toate că, în adâncul nostru, cu toţii rămânem aceiaşi. Şi atunci mă întreb: de ce? Şi: oare chiar merită?

Cristina Moise

Print Friendly, PDF & Email

Știri asemănătoare

1 comentariu

Shan 3 iunie 2015 at 5:54

Ma bucur ca a ajuns presedintele PNL un prosfeor de istorie-filosofie! Sper sa nu uite ceea ce a insemnat, pentru tot ceea ce este el astazi, sa fii prosfeor in Romania. Romania are OAMENI VALOROSI, dar trebuie sa invete sa-i pastreze, sa-i puna in valoare! Si la aceasta, poate contribui si el…

Răspunde

Lasă un comentariu

*Folosind acest formular ești de acord cu politica noastră de confidențialitate!