Actualitate Anunțuri Comunicate Educație

Dis de dimineaţă, despre APA cea de toate zilele

��O inedită întâlnire am avut astăzi, de la ora 8, cu elevii Şcolii Gimnaziale Savin Popescu ( Şcoala nr. 6), clasele a cincea şi a şasea, în faţa noastră stând cei mai cuminţei copii pe care i-am cunoscut în cadrul programului APA în ŞCOLI.

��Programul nostru şi-a propus să vorbească elevilor despre APĂ, aşa cum nimeni nu le-a vorbit. APA, cea pe care nimic nu o poate învinge, deși oricine o poate cuceri… APA, cea moale şi maleabilă ca nimic altceva în lume, dar care erodează ceea ce este dur și puternic… APA, cea care face ca ceea ce este flexibil și maleabil, să cucerească ceea ce este puternic, iar ceea ce este moale, să învingă ceea ce este dur…

��APA în ŞCOLI le-a pus pe masă elevilor unele adevăruri prea puţin cunoscute de publicul larg. Le-am destăinuit copiilor că fiecare dintre proprietățile apei este unică și nu se potrivește cu ușurință în ansamblul legilor general acceptate ale fizicii.

��I-am ajutat să afle că, deşi a fost studiată pe larg încă de acum 2.500 de ani, ştiința încă nu a reușit să răspundă la unele întrebări pe care APA le ridică:

��De ce este singura substanță de pe planetă care poate exista în trei stări: lichidă, solidă și gazoasă?

��De ce APA are cea mai mare tensiune superficială dintre toate lichidele?

��De ce densitatea APEI crește sub punctul de îngheț și scade deasupra acestuia?

��De ce orice substanță se contractă când este răcită, iar APA se dilată?

��Cum poate APA să se ridice prin trunchiurile unor copaci gigantici, sfidând legea gravitației și opunându-se la presiuni de zeci de atmosfere?

��Anul acesta am reuşit să ne întâlnim cu elevi din cele 9 şcoli gimnaziale, la care se adaugă şi elevii de gimnaziu ai Colegiului Ion Maiorescu. Programul APA în ŞCOLI s-a adresat astfel sutelor de copii din 30 de clase, dar şi dascălilor lor. Mulţumim tuturor pentru interesul cu care ne-au primit şi ne vom revedea în 2023, când vom aborda mai întâi elevii din şcolile judeţului.

��Povestea APEI merge mai departe.

��În numele Compartimentului Relaţii Publice al APA SERVICE Giurgiu:

Gelu BREBENEL/ Nicoleta PAN��

Print Friendly, PDF & Email

Știri asemănătoare

Lasă un comentariu

*Folosind acest formular ești de acord cu politica noastră de confidențialitate!