MApN a publicat de curând în Monitorul Oficial un model de certificat medical pe care toţi tinerii pasibili de recrutare ar fi obligaţi să-l prezinte dacă s-ar declara stare de război.
Moment în care, desigur, media a luat foc, speculând şi inventând scenarii belicoase. Despre ce este vorba, în fapt?
Potrivit prevederilor legale, în cazul mobilizării, stării de asediu sau război, toţi tinerii cu vârste cuprinse între 20 şi 35 de ani sunt obligaţi să îşi îndeplinească serviciul militar. Până acum însă, aceştia aveau obligaţia să se prezinte la unităţile militare aferente şi atâta tot. Ei bine, din februarie 2015, dacă, Doamne fereşte!, noi, ca şi aliaţi NATO, va trebui să răspundem cumva la situaţia tensionată generată de conflictul ruso-ucrainean, tinerii noştri vor fi obligaţi, la mobilizare, să prezinte acest certificat medical, care este eliberat de medicii de familie.
Ordinul de aprobare a certificatului face referire la o lege din 2006 care spune că la declararea stării de război, îndeplinirea serviciului militar în calitate de militar în termen sau rezervist concentrat/mobilizat devine obligatorie pentru bărbaţii între 20 şi 35 de ani.
Ministerul Apărării Naţionale a ţinut să emită un comunicat de presă prin care a menţionat că această publicare în Monitor a atarelui certificat medical nu are nicio legătură cu ”evoluţiile în mediul de securitate din vecinătatea României.”
Atâta doar că reticenţele scepticilor de serviciu au rămas intacte.
Până la o eventuală escaladare a evenimentelor din acest colţ de lume, să mai spunem că în România, există aproximativ 2,1 milioane de bărbaţi cu vârste cuprinse între 20 şi 35 de ani.
știre anterioară
știre următoare