De ce este necesară şi ce presupune cooperarea la nivel transfrontalier a autorităţilor în cazul unei situaţii de urgenţă şi prezentarea unuia dintre cele mai importante proiecte implementate în Giurgiu pentru ISU. Acestea au fost principalele subiecte ale unui workshop organizat joi şi vineri, 13 respectiv 14 octombrie, la Giurgiu, la care au participat reprezentanţii mai multor instituţii din judeţul nostru şi din mai multe regiuni din Bulgaria.
„Reţele pentru managementul eficient în cazul situaţiilor de urgenţă” este denumirea workshop-ului găzduit de unul dintre restaurantele din Portul Giurgiu. Zeci de persoane au participat la acest eveniment, organizat în cadrul proiectului EOCES „Întărirea capacităţilor operaţionale pentru răspuns în situaţii de urgenţă în regiunea transfrontalieră Giurgiu – Ruse”. Au venit la workshop conducerea Consiliului Judeţean şi membrii echipei de proiect, reprezentanţi ai Prefecturii Giurgiu, cei ai Inspectoratului Judeţean de Jandarmi, reprezentanţii Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă Giurgiu, dar şi reprezentanţii mai multor instituţii cu atribuţii în domeniul situaţiilor de urgenţă din Ruse şi Sofia.
Înainte de dezbaterile programate în cadrul reuniunii, invitaţii au vorbit despre importanţa proiectului EOCES, implementat de Consiliul Judeţean Giurgiu şi Direcţia Generală de Apărare Împotriva Incendiilor şi Protecţie Civilă din Sofia şi filiala din Ruse.
„Acest proiect relevă o dată în plus că, pe lângă banii atraşi de la Comunitatea Europeană, am reuşit şi să găsim sau să regăsim foarte mulţi prieteni şi oameni de apreciat de-o parte şi de alta a Dunării”, a spus preşedintele CJ Giurgiu, Dumitru Beianu.
Ideea unei relaţii de prietenie transpuse în mai multe tipuri de proiecte comune româno-bulgare a fost continuată şi de managerul proiectului pe partea bulgară, Dimiter Pavlov. „Suntem încă o dată împreună la un asemenea eveniment, susţin în totalitate spusele domnului Beianu. În afară de parteneri suntem deja şi prieteni”, a declarat Pavlov.
Prezent la lucrările workshop-ului, noul subprefect al judeţului Giurgiu, Lucian Dumitru, a dat asigurări celor prezenţi că instituţia pe care o reprezintă, prin intermediul direcţiilor aflate în subordine, va asigura sprijinul autorităţilor în derularea proiectului EOCES.
Despre ce înseamnă EOCES pentru ISU Giurgiu a vorbit unul dintre iniţiatorii proiectului, colonelul Ion Ştefănică.
„Vorbind ca un specialist în domeniul situaţiilor de urgenţă, vreau să scot în evidenţă faptul că produsele acestui proiect, şi mă refer la tehnica de intervenţie, vor dinamiza interoperabilitatea în situaţii de urgenţă pentru ambele sisteme de referinţă”, a spus Ştefănică.
Director executiv în cadrul Consiliului Judeţean, Miruna Eftimiu, a făcut şi o scurtă prezentare a proiectului EOCES, reamintind faptul că judeţul Giurgiu va avea primul laborator epidemiologic din ţară.
„Deja, pe partea română, au fost achiziţionate echipamente medicale care vor fi folosite de specialişti în detecţia riscurilor epidemiologice, echipamente cu o valoare de aproximativ 100.000 de euro. În privinţa pachetului software, considerăm că până la sfârşitul anului, va fi semnat contractul cu firma care va realiza întregile activităţi IT”, a spus Miruna Eftimiu.