Actualitate

Drept la replică

Am primit la redactie:

„Drept la replică
Ca urmare a publicării comunicatului IȘJ cu privire la persoana mea, vă solicit următorul drept la replică:
Îmi cunosc foarte bine statutul de director fără concurs și știam că detașarea mea în interesul învățământului este până la 31.08.2020, ca și pentru ceilalți 51 din 56 de directori ai unităților de învățământ din județul Giurgiu. Fac precizarea că doar 5 directori au concurs la acest moment. Mă pregăteam să predau școala la 1 septembrie, deoarece în urbea noastră mică se vehiculau de la începutul verii mai multe nume de potențiali înlocuitori, printre care cel mai frecvent era al unui profesor, care urmează din toamnă să fie cadru didactic al Școlii Gimnaziale Nr. 7 Giurgiu, membru activ PNL.
Nu am participat la Concursul de detașare invocat de d-na inspector școlar general (tot ”fără concurs” și numită politic), la care s-au înscris doar 2 candidați pentru două posturi dintr-un total de 51 de posturi vacante la nivelul Județului Giurgiu, deoarece este un exercițiu de umilință birocratică. Inspectorii generali dau concurs pentru detașarea pe următorul an?
Pentru celelalte 55 de posturi vacante, IȘJ Giurgiu trebuia să emită decizii de detașare până pe data de 17.08.2020, conform Procedurii Operaționale Nr. 7491/27.07.2020 a IȘJ Giurgiu- Activități și termene, pagina 18 (a se vedea site-ul IȘJ Giurgiu). Procedura este aprobată și semnată de d-na inspector școlar general, prof. Adelina Sîrbu. Cum poate IȘJ Giurgiu să spună că până la data comunicatului nu a emis deciziile? Aceasta înseamnă că IȘJ Giurgiu nu își respectă propriile proceduri – ceea ce este foarte grav. De asemenea, este foarte grav dacă a emis aceste decizii și nu recunoaște nominalizările, jucându-se cu soarta școlilor giurgiuvene, în condiții de pandemie.
În aceeași procedură, la pagina 13 se menționează că ”detașarea în interesul învățământului în funcții de conducere neocupate prin concurs se face la propunerea inspectorului școlar general, cu avizul consiliului de administrație și cu acordul scris al persoanei solicitate”. Menționez că, până în prezent, nu mi s-a solicitat acordul scris. Nu înseamnă că voi fi schimbat? Aceasta nu este ”o dramoletă” pentru mine, pentru că mă întorc la catedră cu demnitate.
În postările mele nu am menționat că am fost demis, ci doar că mă voi retrage, deoarece nu sunt dorit, indiferent de realizările mele (o sală de sport nouă cu cabinet medical, modernizarea și digitalizarea școlii, 93% promovabilitate la Evaluarea Națională, 4 proiecte europene, titlul de Școală Europeană, evidențierea școlii în Tribuna Învățământului, școală ecologică, susținerea din partea colegilor și a comunității locale etc). Mulțumesc, pe această cale, echipei mele de la Școala Nr. 7.
În postările mele nu am făcut referiri nici la IȘJ, nici la conducerea sa, ci mi-am exprimat atitudinea față de modul netransparent și partinic de comunicare.
Mai mult, în ziua de 17.08.2020 (ziua emiterii deciziilor de către IȘJ Giurgiu), am fost sunat de un anumit profesor, care mi-a spus că a fost solicitat să își dea acordul pentru a fi numit director la Școala 7. Am înțeles atunci, definitiv, că trebuie să mă retrag, ceea ce
m-am pregătit să fac.
D-na inspector general acuză că i s-au adus prejudicii de imagine. În ceea ce mă privește, o asigur de respectul meu, pe care îl port și distinsului său tată. Consider că prin toate manifestările mele publice în țară și în străinătate am promovat imaginea Școlii Nr. 7 Giurgiu, a IȘJ Giurgiu, a învățământului giurgiuvean și a celui românesc. Menționez că am participat la peste 30 de vizite în cadrul proiectelor europene (Arion, Comenius, SVESS, Erasmus), de unde am adus bune practici pe care le-am aplicat la Școala Gimnazială Nr. 7.
Menționez că în perioada 2002-2006 am fost director al Școlii Nr 7, prin concurs. În timpul mandatului meu s-a construit noul local al școlii, pe care nu am putut să îl inaugurez, deoarece am fost schimbat de un inspectorat PNL, care m-a ținut și în comisie de disciplină și ne-a tăiat de la gradația de merit și pe mine și pe soția mea. În 2005 am participat la cursuri de perfecționare la Lisabona și apoi, în 2007, am câștigat pentru România, în orașul nostru Giurgiu, un curs de perfecționare managerială Arion, la care au participat directori, inspectori și secretari de stat din 10 țări europene. Ca urmare a reușitei acestui proiect, am fost invitat și am participat la schimburi de experiență managerială în următoarele țări: Belgia, Franța, Germania, Cehia, Turcia, Suedia. Ca profesor de chimie, am pregătit în sute de ore neplătite peste 25 de olimpici naționali, care acum sunt cercetători, medici, ingineri peste tot în lume.
Poate că este momentul ”să nu se mai aranjeze” numirile de director la partid (indiferent cum se numește), ci să fie întrebată comunitatea școlară ce își dorește. În prezent, în județul nostru sunt directori de mare valoare și vocație, care s-au identificat cu școlile lor și trăiesc emoțiile schimbării. M-aș bucura ca toată această agitație locală să aibă un sens benefic și să genereze pe viitor dezbateri civilizate și oneste despre soarta școlii.
Aștept cu nerăbdare ca o personalitate liberală să preia conducerea școlii și îi comunic pe această cale că are o misiune foarte grea, dar se va bucura de toată susținerea mea.

P.S. Regret jocurile politice locale în care am fost implicat fără voia mea, deși eu nu candidez la nicio funcție, și îmi manifest indignarea față de acuzațiile care mi-au fost aduse.

Profesor Mircea Gemescu

Profesor Mircea Gemescu

Știri asemănătoare

Lasă un comentariu

*Folosind acest formular ești de acord cu politica noastră de confidențialitate!