Actualitate

Autorităţile se pregătesc pentru iarnă!

Autorităţile se pregătesc pentru iarnă! Cel puţin aşa au spus în videoconferintă ministrul de Interne, Carmen Dan, care a avut o primă videoconferinţă cu prefecţii, presedintii de Consilii judetene si sefii structurilor MAI.
„Chiar dacă vremea este frumoasă, nu vreau să pierdem din vedere că iarna bate la uşă. Se impune să luăm măsuri pentru fiecare judeţ în parte, dar şi la nivel central. Prefecţii au obligaţia să se asigure şi să ne asigure că autorităţile locale au stocurile cu materialele antiderapante şi utilaje pe care să le folosească în situaţii de nevoie. Eu am făcut o evaluare a acestei situaţii şi, la o primă vedere, pot spune că se poate şi mai bine”, a declarat ministrul de Interne, Carmen Dan, la videoconferinta cu prefectii.
„Suntem datori să îi punem pe cetăţeni la adăpost. În ceea ce priveşte MAI, prioritatea noastră este gestionarea situaţiilor de urgenţă. Rog direcţiile de sănătate publică să îşi actualizeze listele cu persoanele care necesită dializă şi cu femeile însărcinate”, a mai precizat Carmen Dan.
La şedintă a fost prezentă şi Florinela Georgescu, directorul executiv al Administrației Naționale de Meteorologie, care s-a referit la evolutia vremii pentru perioada urmatoare.
” De luni seara vremea este in răcire şi vin ploile. În schimb, luna noiembrie începe cu temperaturi în uşoară creştere. Semnalul general pentru noiembrie este acela că temperaturile medii vor fi mai ridicate în partea de sud şi sud-vest, iar precipitaţiile vor fi excedentare. La munte vom avea viscol”.
Pentru luna decembrie, directorul ANM a prognozat temperaturi normale pentru această perioadă, însă a avertizat că pot exista episoade cu ger şi viscol. În ianuarie, temperaturile vor fi sub norma climatologică, iar precipitaţiile vor fi mai însemnate în partea de vest şi centru. Potrivit directorului ANM, „fenomele cele mai severe vor fi în a doua parte a iernii. Trebuie să fim foarte atenţi la jumătatea lunii ianuarie”, a avertizat Florinela Georgescu.
Ministrul Energiei, giurgiuveanul Toma Petcu s-a referit la Programul de iarnă în domeniul energetic recent aprobat, care se adresează tuturor producătorilor de energie electrică şi termică.
”Practic, prin Programul aprobat, a fost stabilit nivelul stocurilor de combustibili în vederea producerii de energie pe care producătorii trebuie să îl asigure până la data de 15 noiembrie anul curent, dar și necesarul de volum de apă din lacurile de acumulare.
Vom monitoriza prin Comandamentul energetic de iarnă felul în care producătorii respectă stocurile stabilite prin Programul de iarnă. Însă, ceea ce ne preocupă îndeosebi este să fim pregătiți pentru vârfurile de sarcină, prognozate și pentru această iarnă. Avem experiența de anul trecut. Atunci, deși Sistemul Energetic Național a făcut față unor perioade de peste 10 zile geroase consecutive, funcționarea SEN nu a fost totuși lipsită de emoții.
De aceea, le-am cerut producătorilor de energie pe cărbune ca stocuile din centrale să fie mult crescute față de iarna anului trecut, tocmai pentru a evita problemele din 2016 când transportul cărbunelui din cariere către termocentrale a fost dificil. În același timp, am avut mai multe întâlniri cu reprezentanții Căilor Ferate Române pentru îmbunătățirea și creșterea capacității și cantității de transport al cărbunelui în sezonul rece”.
Au urmat interventiile prefectilor. La Giurgiu, potrivit prefectului Nina Crişu, situatia este una bună, autoritătile statului sunt preocupate de pregătirea pentru iarnă, colaborarea fiind una bună. În zilele ce vor urma, prefectul va merge în teritoriu pentru a vedea la fata locului cum stau lucrurile.
 

Print Friendly, PDF & Email

Știri asemănătoare

Lasă un comentariu

*Folosind acest formular ești de acord cu politica noastră de confidențialitate!