Actualitate

FESTIVALUL INTERNAŢIONAL AL TEATRELOR DUNĂRENE-FITeD-2017 18-22 OCTOMBRIE 2017, GIURGIU, TEATRUL TUDOR VIANU

Am intrat în ziua a treia a festivalului! Iata ce spune criticul de teatru şi film Ileana Danalache despre cele două spectacole din prima zi:
(“Împăratul Muştelor” n.n.) …o parabolă de o forţă incredibilă, oferind un răspuns deopotrivă crud şi realist la întrebarea care macină  generaţii: este, oare, libertatea absolută calea spre paradis? Patru tineri, de diverse naţionalităţi, după cum le arată şi numele Larissa Zhivoderova, Mirjam Morlok, Joni-Beth Browlee şi Zaid Sammsch s-au antrenat într-o inedită lecţie de mişcare,  dans, şi interpretare liberă a textului din roman şi  fac această demonstraţie cu dezinvoltură şi talent. Ei sunt studenţi şi reprezintă în festivalul de la Giurgiu, Academia de Arta Spectacolelor din Ulm (Akademie fur Darstellende Kunst Ulm Akademie),  Departamentul de Teatru.
În acelaşi stil al parabolei care aduce în prim-planul dialogului întrebările pe care adolescenţii le adresează părinţilor s-a înscris şi piesa pusă în scenă de Mircea Creţu  “ Îndrăgostiţii de la nouă seara”. Este premiera teatrului “Tudor Vianu “ din Giurgiu care porneşte de la textul dramaturgului Adrian Dohotaru, nimic altceva decât o frumoasă poveste de dragoste care stârneşte în public râsete dar şi tăceri amare….. Interpreţii , Teodora Daiana Păcurar, Daniel Ionescu, Cosmin Creţu, Raluca Botez, Anca Pascu,Vlad Bănzoiu, Cătălin Frăsinescu, primesc aplauze la scenă deschisă. Premiera “ Îndrăgostiţii de la nouă seara” se dovedeşte a fi un succes. https://magnanews.ro/2017/10/19/festivalul-international-al-teatrelor-dunarene-succes-si-continuitate/
Serbia a prezentat ieri Jamie Distrikt, un spectacol de o energie fantastică pe un subiect de mare violenţă şi actualitate în Balcani, războiul şi dezastrele pe care acesta le aduce , purtat fiind între fraţi de sânge şi prieteni cum sunt Serbia, Croatia şi Bosnia-Herzegovina. Spectacolula fost premiat anul acesta, la toate categoriile de către festivalul New Tvrdjava Theater de lângă Novi Sad. Regizorul Kokan Mladenovici şi compozitorul Marko Grubici au prezentat, cu un limbaj care trece cu rapiditate de la cel liniştit şi fals , de stiri, la cel crud, de armată în război fratricid, cum poate evolua la scară naţională şi internaţională situaţia într-un conflict major: un război de orgolii care ajunge să nege unitatea, prietenia şi respectul dintre oamenii unui neam, va slăbi într-atât ţara respectivă încât Comunitatea Internaţională o va transforma în final într-un District sub protectorat, un Parc de Distracţii şi îi va impune regulile sale. O bună parte din texte credem că ar fi putut fi comprimată iar spectacolul poate ar fi avut astfel de cîştigat în atenţia publicului. Violenţa verbală a supradimensionat oroarea conflictului. Spectacolul trage un puternic semnal de alarmă şi ar trebui explicat tinerilor noştri care, din fericire, nu au avut parte, deci nu îşi pot imagina dimensiunea ororii şi soarta victimelor unor asemenea erori geopolitice. Actriţele Isidora Simijonović, Nina Nešković, Jelena Graovac şi autoarea textului Milena Bogavac au impresionat prin dinamism şi forţă de expresie.
Într-un registru- am putea spune perpendicular pe cel al spectacolului anterior-Teatrul Maria Filotti din Brăila a adus la Giurgiu, în aceeaşi seară, “Viaţa nu întreabă niciodată nimic” în regia Ancăi Cizmaru. Într-o formă romantică, îmbinând cu măiestrie actoricească sinceritatea, reveria şi expresia unor sentimente profunde, Wanessa Radu a adus în scenă martori şi mărturisiri de suflet : personaje feminine celebre din Caragiale, Cehov şi Ibsen. Succesul de care s-a bucurat s-a datorat şi vocii şi interpretării deosebite a unor cântece – şi acestea celebre- din repertoriul lui Edith Piaf şi al Mariei Tănase.
 
Cu o zi întârziere din cauza unor disfuncţionalităţi ale companiilor de zbor, astăzi au ajuns totuşi la Giurgiu prietenii noştri din frumoasa şi apriga Georgie: Teatrul de Degete din Tbilisi, fondat şi condus de maestrul Besik Kupriashvili.
Acum, când scrim aceste rînduri, se desfăşoară în Sala Atelier a teatrului workshopul acestei companii pe care vă invităm să o urmăriţi sâmbătă 21 octombrie la ora 20:00 în Sala Mare a Teatrului Tudor Vianu în spectacolul „Extravaganza”
Astăzi, FITeD 2017 vă prezintă la ora 18:00, în Sala Mică, cea de a doua premieră a noii stagiuni a Teatrului Tudor Vianu, o comedie-parodie după celebrul roman al Agathei Christie: “Crima din Orient Express”. La ora 20:00 Teatrul din Tulcea aduce pe scena din Sala Mare piesa lui Pierre Chesnot „Hotel Mimoza”. Vă aşteptăm.
Urmăriţi comunicatele noastre din presă şi informaţiile de pe site-ul teatrului www.teatrultudorvianu.ro

Print Friendly, PDF & Email

Știri asemănătoare

Lasă un comentariu

*Folosind acest formular ești de acord cu politica noastră de confidențialitate!