Politic

Dumitru Beianu vrea să ”reuşim împreună”

Candidatul independent la preşedinţia Consiliului Judeţean Giurgiu, Dumitru Beianu, şi-a ţinut prima conferinţă de presă în noul sediu de campanie de pe Şoseaua Bucureşti, vineri, 11 mai. Începând cu orele 14.00, Dumitru Beianu, încadrat de Georgeta Mihuţ şi Dragoş Ujeniuc, a făcut o radiografie exactă la ceea ce s-a întâmplat în sânul Partidului Naţional Liberal Giurgiu în ultimul an, în extenso, în ultimele săptămâni.

Candidatură independentă în al 12-lea ceas

”Sunt primul obligat să afirm că nu mă aşteptam la această impostază, deşi la sfârşitul lunii trecute, adică în zilele de 27-29 aprilie, din discuţiile purtate cu preşedintele organizaţiei judeţene, primarul Lucian Iliescu, am simţit că şi-a schimbat limbajul, suficient cât să acumulez o sumedenie de îngrijorări. Pe oamenii de bine din comunitate, oameni care au fost alături de mine şi care m-au ajutat necondiţionat să strâng semnăturile de susţinere, îi anunţ că, într-adevăr, săptămâna trecută am fost internat o zi la Spitalul Militar Central, şi am primit trei zile de concediu medical. Acum sunt bine, nu mai nici o problemă de sănătate. Ştiu foarte bine la ce mă angajez!” Aşa şi-a început fostul şi, foarte probabil, viitorul preşedinte al Consiliului Judeţean, Dumitru Beianu, conferinţa de presă, după ce, în prag de 1 mai, adică de ultima zi când mai putea să-şi depună dosarul de candidatură, a fost anunţat de către Lucian Iliescu că nu mai este sprijinit la conducerea judeţului, candidatul partidului devenind ”peste noapte” senatorul Vasile Mustăţea.

 

Proiecte şi realizări cât pentru două mandate

În continuare, Beianu a amintit de parcurgerea a patru ani de mandat extrem de dificili, fiind vorba de conducerea din postura unui partid opozant guvernării, pe timp de criză, cu fonduri limitate. După un start timid, dătător de coşmaruri, Dumitru Beianu a ajuns să se poate mândri cu realizări deosebite, graţie (şi) oamenilor foarte competenţi pe care i-a găsit în Consiliu. Peste 100 de milioane euro – fonduri europene – accesaţi, peste 50 de proiecte iniţiate, foarte multe investiţii, acestea sunt primele cifre care se impun de la sine. De menţionat, s-au realizat 6 proiecte pe asistenţă socială (patru în derulare, două în aşteptare), Spitalul Judeţean a ajuns la un nivel de dotare care mai poate fi regăsită doar la Târgu Mureş din punct de vedere al Urgenţelor, plus proiectul cel mai drag lui Beianu, restaurarea Mânăstirii Comana.

Acelaşi din 2008, ca şi declaraţie de avere

”Nu am fost angrenat în nici un scandal, nu am fost chemat în vreo instanţă, nu am fost cercetat sau anchetat. Nu am conturi nici în ţară, nici în străinătate, nici prin rude sau alte terţe, în plus, declaraţia mea de avere din 2008 se regăseşte şi în 2012. Sunt mândru să vă declar, mă simt chiar responsabil să o fac, deţin aceleaşi bunuri ca şi în momentul în care am devenit preşedinte al Consiliului Judeţean. Nu am mai multe maşini, mai multe case,  proprietăţi sau conturi.”

În a doua parte a conferinţei de presă, Dumitru Beinau s-a referit la situaţia sa materială, după care a explicat contextul creat pe fondul unor divergenţe şi nemulţumiri între el şi Lucian Iliescu, ce au degenerat într-un conflict ce a explodat la începutul lunii mai. ”Nu am fost un preferat al domniei sale, la orice dispoziţie sau ordin al său eu nu am luat poziţie de drepţi, ceea ce a deranjat.”

Dispariţia lui Marin Anton din peisaj a fost determinantă

Cum s-a ajuns totuşi la o hotărâre a preşedintelui PNL Giurgiu atât de abruptă şi atât de riscantă? Marin Anton, fostul lider PDL şi singurul adversar viabil al lui Beianu, şi-a retras candidatura la Consiliul Judeţean. În acel moment – cu PDL Giurgiu volatilizându-se şi cu guvernul Ungureanu în prag de extincţie – mare parte din primarii PDL au trecut în barca USL-ului. Moment în care devenea simplu ca bună ziua că se poate lua orice decizie politică, pe teritoriul judeţului nu se mai poate schimba nimic fundamental.

Până la a se ajunge aici, Dumitru Beianu a amintit de un moment delicat petrecut în iarna-primăvara lui 2011, când i s-a cerut demisia din partid pe fondul unui conflict verbal cu liderul absolut. Imediat după aceea, însă, în jur de 20 de primari au semnat un tabel de susţinere a preşedintelui Consiliului Judeţean (din acel moment), iar Lucian Iliescu a dat înapoi. Ba chiar a ţinut să clameze în şedinţele ulterioare ale delegaţiei permanente că nu există nici un conflict, că Tică Beianu este alegerea partidului dar şi a sa la Judeţ, că totul e-n regulă, că la Centru – a se citi Crin Antonescu şi USL – se ştie că la Giurgiu, Beianu este candidatul la consiliu, iar Iliescu la primărie, că totul e-n regulă, etc. etc. etc.

”Nu regret alegerile făcute!”

Patru ani fără nici un prejudiciu făcut partidului, patru ani în care s-a muncit la Consiliul Judeţean fără rabat dar şi consistent, cu realizări incontestabile, fie şi doar pentru atât, Dumitru Beianu nu regretă alegerile făcute. În momentul în care unii dintre ziariştii prezenţi l-au întrebat dacă nu a simţit totuşi cu cine are de-a face, pentru a nu mai ajunge să treacă prin ce a trecut, Dumitru Beianu a precizat mai întâi că este un om de echipă, că nu putea pur şi simplu dezerta din partid. În momentul în care a realizat că liderul PNL Giurgiu dă dovadă de o  crasă lipsă de caracter, era un pic cam târziu.

La capitolul regrete, este nostalgic după mulţi colegi din partid, dar dacă este să-şi facă un reproş, acesta se referă la oamenii sărmani ai Giurgiului. Pentru aceştia trebuia să facă mult mai mult. Chiar dacă au fost finanţate sute de intervenţii chirurgicale, chiar dacă s-au asigurat lemne de foc pe timpul iernii pentru sute de familii, chiar dacă s-a gândit o contorizare pe orizontală, pentru oamenii foarte săraci ai Giurgiului, dar de o demnitate fără pată, trebuia făcut mai mult.

Reuşim doar împreună!

Referitor la sloganul de campanie ”Reuşim doar împreună!”, lui Dumitru Beianu i s-a cerut să explice ultimul cuvânt. La cine se referă, concret, ”împreună”? Răspunsul a survenit instantaneu. ”La cei care vor să trăiască aici! Nu la Bucureşti, nu în străinătate. Pentru că împreună putem crea un viitor comun, pe care-l putem dedica generaţiilor viitoare. Împreună, concret, echivalează cu cei care vor să trăiască bine în propria comunitate”, a încheiat fostul şi viitorul preşedinte al Consiliului Judeţean Giurgiu, Dumitru Beianu.

Print Friendly, PDF & Email

Știri asemănătoare

Lasă un comentariu

*Folosind acest formular ești de acord cu politica noastră de confidențialitate!