La zi

ELI – laserul suprem de la Măgurele

Comisia Europeană a anunţat că a aprobat finanţarea celui mai mare proiect de cercetare realizat vreodată în România, respectiv cel mai mare şi mai puternic laser din lume, Extrem Light Infrastructure – ELI.

Construcţia va începe în primele luni din 2013, iar primele angajări se vor perfecta în următoarele două-trei săptămâni.

Nicolae Zamfir, coordonator al proiectului şi directorul general al Institutului Naţional de Fizică şi Inginerie Nucleară ”Horia Hulubei”, a declarat că până în 2015 vor fi angajaţi peste 200 de cercetători prin concurs internaţional.

Cel mai mare laser din lume va aduce la Măgurele crema cercetării internaţionale în domeniul fizicii şi ingineriei. Vor fi cinci echipe de cercetare şi toate posturile vor fi ocupate prin concurs internaţional.

Referitor la construcţia propriu zisă, Uniunea Europeană a remis un comunicat în care se specifică o contribuţie financiară de aproximativ 180 de milioane euro. Totul face parte dintr-o iniţiativă mai amplă în scopul creării unui consorţiu de cercetare european de anvergură.

Cât ne priveşte pe noi şi uriaşa şansă care ni se acordă, toată lumea e de acord că prin această iniţiativă a Bruxelles-ului, este posibilă încetarea exodului creierelor româneşti.

Print Friendly, PDF & Email

Știri asemănătoare

Lasă un comentariu

*Folosind acest formular ești de acord cu politica noastră de confidențialitate!