Actualitate

Există un risc major de federalizare a Ucrainei

basescuTraian Băsescu a criticat demersurile Rusiei de a federaliza Ucraina şi a atras atenţia – într-o declaraţie televizată – asupra situaţiei vulnerabile în care se află Moldova.
”Există un risc major de federalizare în Ucraina, iar în acest context, România consideră că ar trebui întreprinse negocieri între Kiev şi reprezentanţii minorităţii ruse din sudul şi estul Ucrainei. De asemenea, România propune ca în situaţia în care se vor organiza negocieri internaţionale, separatiştii să nu fie parte a negocerilor. Negocierile între Kiev şi separatişti trebuie să se desfăşoare intern.
În altă ordine de idei, în opinia noastră, obiectivul Moscovei are două priorităţi. Una este federalizarea Ucrainei, proces care a început prin recunoaşterea de către ministrul Lavrov (n.r. Sergei Lavrov, ministrul de Externe al Rusiei), a referendumurilor din Lugansk şi Donetsk, iar cea de-a doua este împiedicarea alegerilor prezidenţiale din 25 mai. Este clar că Federaţia Rusă doreşte destabilizarea Ucrainei pentru a o pune sub control parţial sau complet. Una peste alta, Ucrainei trebuie să i se facă o ofertă clară prin semnarea acordurilor de asociere şi a celui de liber schimb, implicit să i se dea o anvergură europeană. Dar simpla semnare a celor două acorduri nu înseamnă o perspectivă europeană apropiată.
Cât priveşte Moldova, trebuie accelerat acordul de asociere şi cel de liber schimb pentru 27 mai. Ştim cu toţii că Moldova este supusă unor riscuri de securitate în ceea ce priveşte Transnistria, Găgăuzia şi zona de est locuită de minoritatea bulgară.”

Print Friendly, PDF & Email

Știri asemănătoare

Lasă un comentariu

*Folosind acest formular ești de acord cu politica noastră de confidențialitate!