Consiliul Județean Giurgiu s-a întrunit luni, 31 iulie 2017, în ședință extraordinară, pentru a vota, printre altele, și efectele Legii nr. 153/2017 privind salarizarea personalului plătit din fonduri publice, care a intrat în vigoare de la 1 iulie, și care a dus la o creștere substanțială a salariilor din administrație.
Consilierii judeţeni s-au reunit în ședință extraordinară pentru a vota cele 20 de proiecte de hotărâre înscrise în ordinea de zi de conducerea CJ şi alte două introduse suplimentar, la propunerea vicepreşedintelui Lucian Corozel, care de această dată a şi condus lucrările plenului.
Aşadar, luni s-a votat și stabilirea indemnizației maxime lunare a consilierilor județeni la un procent de 10% (nivelul maxim) din indemnizația lunară a președintelui Consiliului Judeţean, care s-ar ridica, se pare, la 14.000 lei. 5 la sută pentru şedinţă şi 5 la sută pentru şedinţa de comisie.
Cum „unde-i… lege…(cică) nu-i tocmeală”, proiectul privind majorările au fost votate la foc automat, şi aprobat de najoritatea din forul legislativ local, în ciuda votului dat de consilierii PNL care nu au fost de acord cu mărirea indemnizaţiei. Dar cum PSD are majoritatea în Consiliul judeţean Giurgiu, a rămas cum… „noi am hotărât”, cel puţin aşa a declarat domnul vicepreşedinte Corozel înainte de vot. Ba, chiar, consilierul judeţean Florian Velicu i-a atras atenţia că „executivul propune, consilierii hotărăsc”.
Mai trebuie subliniat că, dacă la Consiliul judeţean, liberalii s-au opus majorării indemnizaţiilor de şedinţă, cei de la ALDE au votat pentru această măsură. Paradoxal este că, la municipiu, de exemplu, pe aceeaşi temă a indemnizaţiilor de şedinţă, majorările nu au fost votate de ALDE şi de doi dintre consilieri liberali: Adrian Anghelescu şi Ladislau Pick; restul consilierilor PNL, dar şi cei ai PSD – si aici a fost o excepţie, votând pentru majorare.
10% din venitul preşedintelui, care a fost şi el majorat majorat
Până acum, consilierii judeţeni primeau lunar o indemnizaţie egală cu 5% din câştigul preşedintelui CJ, participând la două şedinţe de comisie judeţeană şi la o şedinţă de plen. În luna iunie, înainte de majorarea salariilor în administraţia publică, preşedintele forului judeţean câştiga aproximativ 9.400 de lei (9.462 lei, conform documentelor salariale aferente lunii iunie) astfel că şi indemnizaţia aleşilor judeţeni era undeva până la 470 de lei pe lună. Acum însă, ei vor câştiga mai mult decît dublu pentru participarea la şedinţele Consiliului judeţean. Şi asta pentru că, pe de o parte, ei înşişi şi-au aprobat majorarea indemnizaţiei, de la 5%, la 10% din venitul preşedintelui CJ, iar pe de altă parte, pentru că şi venitul preşedintelui CJ s-a majorat de la 1 iulie, la 13.050 lei.
Suma este mai mare ca un salariu minim net pe economie, plătit unui angajat care lucrează 8 ore pe zi şi 160 de ore pe lună.
http://www.cjgiurgiu.ro/portal/giurgiu/cj/Stiri.nsf/All/3CEC3F1D7D02AE89C225816B0049E120/$FILE/punctul%20nr.4.PDF
http://www.cjgiurgiu.ro/portal/giurgiu/cj/Stiri.nsf/All/3CEC3F1D7D02AE89C225816B0049E120/$FILE/punctul%20nr.5.PDF
știre următoare