Concluziile celei de-a şasea misiuni de evaluare a României de către Fondul Monetar Internaţional în cadrul programului de asistenţă pe care îl derulează în ţara noastră au fost prezentate marţi, 14 august, la sediul Băncii Naţionale Române.
Şeful delegaţiei, Erik de Vrijer, este de părere că România rămâne vulnerabilă în faţa crizei din zona euro, care este şi contagioasă. Implicit, autorităţile trebuie să se concentreze pe priorităţile macroeconomice şi să implementeze pe programul convenit. Pe de altă parte, criza politică conduce la un cost mai mare de finanţare pentru România şi la o creştere a cursului, care va face mai greu de rambursat stocul de datorii. Pentru anul acesta se prevede o creştere economică de sub 1%, respectiv 0,9%.
Mai este de menţionat, a specificat de Vrijer, că ”Dacă se măreşte baza de calcul a TVA şi se închid portiţele de scăpare de la plată, atunci veniturile colectate cresc iar taxa poate că ar putea fi redusă. Pentru taxe este bine o rată mai mică şi toată lumea s-o plătească, decât o taxă mai mare care să nu fie plătită.”
Nu în ultimul rând, delegaţia FMI a concluzionat că există foarte multe proiecte de investiţii care sunt începute dar puţine finalizate. ”Am cerut ministrului de Finanţe să se facă un inventar al acestora şi să se selecteze cele care reprezintă o prioritate. E mai bine să faci zece lucruri bune şi să obţii rezultate, decât 200 pe jumătate şi să risipeşti bani cu ele”, a mai declarat şeful delegaţiei FMI, Erik de Vrijer.