Frica de avion, de păianjeni, de înălţimi sau spaţii deschise, ca să dăm doar câteva exemple, poate fi tratată cu ajutorul realităţii virtuale. Pentru a se vindeca de o fobie, pacientul trebuie să se confrunte cu elementul sau situaţia care-l panichează. Cum acestea nu pot fi decât imaginate în cabinetul de psihoterapie, de pe la începutul anilor ’90, mai întâi în SUA iar apoi în Italia, au fost create aşa numitele realităţi virtuale. Un soi de jocuri video care reproduc situaţiile sau elementele ce provoacă fobii.
În prezent s-a ajuns la concluzia că tratamentul ce foloseşte realităţile virtuale este mai eficient decât psihoterapia clasică. Mai mult, cu ajutorul realităţii virtuale pot fi tratate nu numai fobiile, dar şi alte tulburări de anxietate, gen stresul post-traumatic (după un accident grav sau după doliu), atacurile de panică, timiditatea excesivă, agorafobia (frica de a ieşi în lume).
Prin terapiile virtuale, psihoterapeuţii sunt capabili să le inducă pacienţilor stările de anxietate cu care se confruntă în realitate, să le observe comportamentul în situaţiile respective iar apoi să-i înveţe cum să-şi gestioneze frica şi să-şi schimbe modul de reacţie.